Το στενό «γερμανικό» κοστούμι του δυνητικού συμβιβασμού

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το στενό «γερμανικό» κοστούμι του δυνητικού συμβιβασμού

Το Μέγαρο Μαξίμου περίμενε με ανυπομονησία τη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ στο Βερολίνο, όπου αναμενόταν να τεθεί το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος. Μετά το πέρας της συζήτησης, διαφαίνεται πως η «πολιτική» προσέγγιση της εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα περνά εν τέλει, με ένα σχέδιο γερμανικής έμπνευσης όμως, το οποίο αποτυπώνεται σε ένα πολύ στενό κοστούμι μέτρων για την Αθήνα, με λίγες ανάσες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν το τελευταίο διάστημα φτάσει πληροφορίες για θετική διάθεση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, με φόντο και τις παρασκηνιακές συνεννοήσεις Μέρκελ-Λαγκάρντ. Άλλωστε, η κ. Μέρκελ χρειαζόταν την κ. Λαγκάρντ προκειμένου να μην έχει πρόβλημα με τους βουλευτές της και η κ. Λαγκάρντ χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό ισχυρό αντιστάθμισμα στην επιρροή του καλπάζοντος αμερικανικού παράγοντα.

Το διαφαινόμενο πλαίσιο του συμβιβασμού, πάντως, έχει γερμανική αύρα. Η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε κανένα πρόβλημα να συναινέσει στις απαιτήσεις του Ταμείου για μείωση του αφορολόγητου και νέες παρεμβάσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη, εφόσον το ΔΝΤ δεν επέμενε το ζήτημα του κουρέματος του χρέους. Εν τέλει, η κ. Λαγκάρντ εμφανίστηκε στο Βερολίνο έχοντας πάρει τη δέσμευση του Βερολίνου και των θεσμών να πιέσουν την Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις, όπερ και εγένετο, με αποτέλεσμα και αυτή να εγκαταλείψει την απαίτηση για κούρεμα του χρέους και να κάνει λόγο για παρεμβάσεις στα επιτόκια και τις ωριμάνσεις μετά τη λήξη του προγράμματος, κάτι που λέει δηλαδή πάγια η Γερμανία. «Μπήκε ο Σόιμπλε μέσα της», έλεγε για την κ. Λαγκάρντ χαριτολογώντας έμπειρη πολιτική πηγή, με γνώση των διεθνών συσχετισμών, ενώ με αυτά και με αυτά επιστρέφουμε στο status του Μαϊου του 2016 και σε όσα είχαν συμφωνηθεί τότε.

Κάπως έτσι, οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα. Με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες, οι θεσμοί θα μας βρουν στη… νηστεία, μιας και αναμένονται στη χώρα μας την Τρίτη, προκειμένου να ξεκινήσει η τεχνική επεξεργασία του πλαισίου για μια συμφωνία. Όπως έχει εγκαίρως γράψει το Insider.gr, η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη και σε καμία περίπτωση εξαιρετικά γρήγορη, μιας και οι Ευρωπαίοι δεν βιάζονται, ενώ και η κ. Λαγκάρντ έκανε λόγο για την ανάγκη να γίνει «πολλή δουλειά» πριν μπορέσει να πάει μια έκθεση για το ελληνικό πρόγραμμα στο ΔΣ του ΔΝΤ.

Συνεπώς, τα πράγματα για την κυβέρνηση δεν είναι εύκολα, μιας και πλέον εκτιμάται πως έχει επέλθει grosso modo ένας συμβιβασμός θέσεων μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον: η Γερμανία και οι θεσμοί εν γένει συναινούν στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα μέτρα, ενώ το Ταμείο δέχεται να βάλει για λίγο στην άκρη, έως και μετά τις γερμανικές εκλογές, το θέμα του χρέους και εγκαταλείπει τις απόψεις περί κουρέματος. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τη διαδικασία κατάρτισης ενός Staff Level Agreement, με τις απαιτήσεις των δανειστών να είναι ιδιαίτερα σκληρές και τα αντίμετρα να μην έχουν προσδιοριστεί στην πράξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider