Μητσοτάκης: Θα σηκώσει κεφάλι η Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Θα σηκώσει κεφάλι η Ελλάδα

Την διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα υψώσει ξανά κεφάλι έδωσε από την Επίδαυρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το 2022, όταν θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Α’ Εθνοσυνέλευση, η Ελλάδα θα έχει ξανά ψηλά το κεφάλι. Και θα έχει ανακτήσει τη θέση και το κύρος της στον πυρήνα της Ευρώπης» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 195η Επέτειο της Α’ Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων, στη Νέα Επίδαυρο.

Οπως τόνισε στον τόπο αυτό «όπου διακηρύχθηκε η ελευθερία και η ανεξαρτησία της Ελλάδας και υιοθετήθηκε το πρώτο Σύνταγμα της Επανάστασης, προσέρχομαι με περίσκεψη, με ταπεινότητα και ταυτόχρονα με μεγάλη περηφάνεια».

Ο Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε με έμφαση ότι στην Α’ Εθνοσυνέλευση, λίγους μήνες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, τον Μάρτιο του 1821, οι Έλληνες δήλωσαν σαφώς τη θέλησή τους να υιοθετήσουν τις δημοκρατικές και φιλελεύθερες αξίες. Tη θέλησή τους να ανήκουν στον Δυτικό πολιτισμό και την πρόθεσή τους να θεμελιώσουν ένα Κράτος Δικαίου.

«Μέσα από μια υποδειγματική αυτό-οργάνωση, εκφράστηκε για πρώτη φορά οργανωμένα η βούληση του Έθνους» είπε, κάνοντας λόγο για μεγάλο επίτευγμα. «διότι η ελληνική επανάσταση δεν ήταν μια επανάσταση χωρίς εσωτερικές έριδες, χωρίς εσωτερικές αντιθέσεις, ούτε ξένη προς τις κοινωνικές αντιθέσεις της εποχής».

Υπενθύμισε δε ότι «στην πρώτη Εθνοσυνέλευση όλα αυτά τα διαφορετικά ρεύματα της εποχής συμμετείχαν έβαλαν όμως τις διαφορές τους κατά μέρους, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πετύχουν το μείζον – το κοινό καλό.

«Προσήλθαν νησιώτες, καλλιεργητές, γαιοκτήμονες, αλλά και λόγιοι Φαναριώτες. Κάποιοι προσήλθαν με φουστανέλες και τσαρούχια, άλλοι με ράσα και καλυμμαύκια. Άλλοι με όπλα και φυσεκλίκια και άλλοι με πένες και μελανοδοχεία. Αλλά αυτή η συμμετοχικότητα σε μια τακτική συνέλευση ήταν ο μόνος τρόπος, η νέα ηγεσία να αποκτήσει και να διατηρήσει μια συνεργασία μεταξύ διαφόρων ετερόκλητων κοινωνικών στοιχείων» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Και επεσήμανε ότι «με αυτόv το βαθιά δημοκρατικό τρόπο κατάφεραν να καταλήξουν σε μια σειρά από κοινές πεποιθήσεις οι οποίες αποτυπώθηκαν στη «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider