Προ ημερησίας για το αγροτικό με άρωμα… αξιολόγησης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προ ημερησίας για το αγροτικό με άρωμα… αξιολόγησης

Μπορεί να μην «διαφημίστηκε» όσο άλλες προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις στη Βουλή, αλλά σήμερα στις 10:00 θα ξεκινήσει στη Βουλή η προ ημερησίας για τα αγροτικά θέματα, τη διενέργεια της οποίας ζήτησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Υπενθυμίζεται πως οι αγρότες, οι οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι με την αύξηση τόσο της φορολογίας τους όσο και των ασφαλιστικών τους εισφορών, είχαν ζητήσει στις αρχές του έτους την διενέργεια της εν λόγω προ ημερησίας μέσω επιστολής τους στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, θέτοντας επί τάπητος μια σειρά ζητημάτων, όπως: το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το κόστος παραγωγής, την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οργανωτικά του ΕΛΓΑ και τις αδιάθετες παραγωγές λόγω εμπάργκο.

Γενικά, πάντως, όπως αναφέρει το KoolNews.gr η συζήτηση μπορεί να αφορμάται από τα προβλήματα του αγροτικού κλάδου και του πρωτογενούς τομέα εν γένει, πλην όμως αναμένεται να επεκταθεί, ώστε να «πιάσει» όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν την πολιτική αντιπαράθεση, με πρώτο και κυριότερο αυτό της εκκρεμότητας στο μέτωπο της αξιολόγησης.

Όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης και παρά την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να ανακοινώνει στοχευμένες παροχές, κυβερνητικές πηγές προδιαγράφουν πως η παρουσία του πρωθυπουργού θα είναι περισσότερο απολογιστική. Θα αναφέρεται, δηλαδή, στα όσα έχουν γίνει επί των ημερών της κυβέρνησης, με έμφαση στην ελάφρυνση των αγροτών με χαμηλότερα εισοδήματα και την μετακύλιση των βαρών προς τα πάνω, ενώ παράλληλα θα αναφερθεί και στον προγραμματισμό για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν. Παράλληλα, δεν θα λείψουν κατά πάσα πιθανότητα και οι πρωθυπουργικές αναφορές στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, χωρίς πάντως να αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις από την ήδη διακεκηρυγμένη κυβερνητική πρόθεση τόσο για επανεκκίνηση της διαδικασίας, με το βλέμμα πλέον στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, όσο και «λύση-πακέτο» που θα περιλαμβάνει την «ανταλλαγή» του κόφτη μετά το 2018 με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στο briefing.

Από την άλλη, η ΝΔ θα χτυπήσει σε δύο άξονες, τόσο για την κυβερνητική πολιτική εν όλω όσο και για τα αγροτικά ζητήματα αμιγώς. Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα αφιερώσει μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην κυβερνητική πολιτική και στην καθυστέρηση κλεισίματος της αξιολόγησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ακόμα, θα εξηγήσει πως η καθυστέρηση της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε νέα πολύ σκληρά μέτρα και θα αναφερθεί στον κίνδυνο να ζήσουμε ξανά στιγμές του πρώτου εξαμήνου του 2015. Κορωνίδα του συλλογισμού του θα είναι η ανάγκη για πολιτική αλλαγή, την οποία εκ νέου θα προτάξει. Αναφορικά με την κυβερνητική αγροτική πολιτική, σύμφωνα με τις ίδιες γαλάζιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης για τα «κυβερνητικά ψέματα και τις υποσχέσεις που δόθηκαν», αλλά και για την έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης. Παράλληλα, θα θέσει επί τάπητος και τις γαλάζιες προτάσεις για το ζήτημα, οι οποίες έχουν φιλελεύθερο στίγμα.

Με τη σειρά της, η Φώφη Γεννηματά, η οποία ζήτησε κιόλας τη συζήτηση στη Βουλή, αναμένεται κατά βάση να αναφερθεί ζητήματα της αύξησης των φόρων και του πολλαπλασιασμού των εισφορών που «πνίγουν την παραγωγικότητα», όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες της, ενώ η ομιλία της αναμένεται να έχει και έτερες προεκτάσεις, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να στηλιτεύει την κυβερνητική χρονοτριβή, αλλά και τις αναφορές περί επέκτασης του κόφτη. Εξίσου επιθετικές αναμένεταθι, παράλληλα, να είναι και όλες οι τοποθετήσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τόσο για τα αγροτικά ζητήματα όσο και για τα ευρύτερα πολιτικά θέματα επί τάπητος.

Ως προς το…παραπολιτικό της διαδικασίας, να σημειωθεί πως η Φώφη Γεννηματά θα έχει πέντε λεπτά παραπάνω χρόνο ομιλίας στη διάθεσή της, λόγω της αύξησης της κοινοβουλευτικής δύναμης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ μετά την αποχώρηση του Ιλχάν Αχμέτ, το Ποτάμι έχει την μικρότερη κοινοβουλευτική δύναμη στη Βουλή, οπότε ο Σταύρος Θεοδωράκης θα μιλήσει τελευταίος, μετά τον Βασίλη Λεβέντη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider