Τζανακόπουλος: Το ΔΝΤ διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζανακόπουλος: Το ΔΝΤ διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Επίθεση εναντίον του ΔΝΤ εξαπέλυσε ο κ. Τζανακόπουλος, με αφορμή το άρθρο των κ.κ. Thomsen και Obstfeld, λέγοντας πως «αυτοαναιρούνται», ενώ παράλληλα εκτίμησε πως τα στοιχεία που επικαλούνται είναι λανθασμένα.

Πάντως, ανέφερε πως η θέση της κυβέρνησης είναι πως το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως η κυβέρνηση να είναι πρόθυμη να νομοθετήσει πρόσθετα μέτρα για μετά το 2018, ενώ εκτίμησε πως εν τέλει θα βρεθεί και ένα σημείο ισορροπίας για να κλείσει η αξιολόγηση-κάτι που εκτίμησε πως μπορεί να συμβεί ακόμα και φέτος, αλλά σε κάθε περίπτωση και τις πρώτες μέρες του 2017. Και προς αυτό επικαλέστηκε την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη ως δυνητικούς καταλύτες, ώστε να κλείσει το ελληνικό μέτωπο.

Την ίδια ώρα, αποστάσεις από τη θέση των δύο αξιωματούχων του ΔΝΤ λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διευκρίνισε δια της εκπροσώπου της Annika Breidthardt, ότι «οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί θεωρούν πως οι πολιτικές του ελληνικού προγράμματος είναι ορθές και με την πλήρη εφαρμογή τους η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη και να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές».

Τόνισε δε ότι «η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και βρίσκεται εντός πορείας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», συμπληρώνοντας πως είναι σημαντικό όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίσουν τα επιτεύγματα της Ελλάδας στο πρόγραμμα.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι όλοι οι Θεσμοί βρίσκονται στην Αθήνα, έτσι ώστε να επιτύχουν μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την δεύτερη αξιολόγηση. «Δεδομένης της προόδου που έχει γίνει, μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα, αν όλες οι πλευρές παραμείνουν δεσμευμένες», κατέληξε.


Ο κ. Τζανακόπουλος επετέθη στο ΔΝΤ εκ νέου με αφορμή των άρθρο των κ.κ. Thomsen και Obstfeld, όπου λέγεται πως το Ταμείο δεν επιθυμεί περαιτέρω λιτότητα, σημειώνοντας πως «προξενεί απορία το γεγονός πως οι δύο εκπρόσωποι του Ταμείου αυτοαναιρούμενοι αναφέρουν πως θα αποδεχθούν το 3,5% για τα πλεονάσματα και θα αποδεχθούν μέτρα λιτότητας». Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως οι εκτιμήσεις του Ταμείου «είναι λανθασμένες και οι πληροφορίες ψευδείς» «Δεν ισχύει ότι το 50% των νοικοκυριών δεν πληρώνει συντάξεις», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και ανέφερε πως «οι συντάξεις της Ελλάδας για συντάξεις είναι στο 70% του μ.ο. της Ευρώπης, ενώ προσέθεσε πως το 45% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχειας. «Το ΔΝΤ οφείλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος και κάλεσε παράλληλα το Ταμείο να βελτιώσει την τεχνοκρατική του επάρκεια σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του.

«Είναι κάτι περισσότερο από πασιφανές ποιος ευθύνεται για τη λιτότητα», ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Τζανακόπουλος, δείχνοντας προς το Ταμείο, ενώ επίσης ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, χωρίς όμως να είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στην απαίτηση για νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το 2018, ενώ κάλεσε και τους ιθύνοντες του ΔΝΤ να επιμείνουν με παρρησία στην άποψή τους για πλεόνασμα 1,5%. Συν τοις άλλοις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει αν συμφωνεί με τη νομοθέτηση των νέων μέτρων μετά το 2018, που εισηγείται το ΔΝΤ. Πάντως, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως εκτιμά πως το σημείο ισορροπίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα βρεθεί, ενώ στήριξε την εκτίμησή του στο ότι κανείς στην Ευρώπη δεν επιθυμεί μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, λέγοντας, όπως ανέφερε και στην εισαγωγική του τοποθέτηση, πως η κυβέρνηση «δεν θα παραδώσει τη χώρα στη συμμαχία των προθύμων».

Απαντώντας, αναφορικά με το deadline για το τέλος της διαπραγμάτευσης, ανέφερε πως είναι εφικτό, στην περίπτωση που υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές, να έχουμε ένα έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης, αν όχι εντός του 2016, τουλάχιστον εντός των πρώτων ημερών του 2017.

Αναφορικά με το ζήτημα που ανέκυψε με τον κ. Παρασκευόπουλο, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως εξέφρασε τις «προσωπικές του απόψεις» και ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα παραίτησής του. Μάλιστα, ως προς το κάψιμο της σημαίας, ανέφερε πως δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής της σχετικής διάταξης του Π.Κ. Ξεκαθάρισε δε πως η θέση της κυβέρνησης έναντι του "νεοναζιστικού μορφώματος" και μίλησε για "πολιτικό πόλεμο" της κυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή.

Ως προς το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως σήμερα θα είναι στη Νίσυρο και στην Τήλο, ενώ αύριο το πρωί θα έχει επαφές στη Θεσσαλονίκη, πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες. Εκεί θα έχει συναντήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker, τον Martin Schulz, τον Francois Hollande και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte. Τέλος, την Παρασκευή και το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Βερολίνο, συναντώντας κυρίως την καγκελάριο Merkel, με την πορεία του προγράμματος, το προσφυγικό, το Κυπριακό και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας να αποτελούν την ατζέντα της συζήτησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider