Εγκρίθηκε με 152 «ναι» έναντι 146 «όχι»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εγκρίθηκε με 152 «ναι» έναντι 146 «όχι»

Με 152 «ναι» έναντι 146 «όχι», σε σύνολο 298 ψηφισάντων βουλευτών, ψηφίστηκε το βράδυ του Σαββάτου ο Προϋπολογισμός του 2017.

O κρατικός προϋπολογισμός ψηφίστηκε με τις 152 ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης - Νέα Δημοκρατία, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων - καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.

Απουσίαζαν οι βουλευτές Ανδρέας Μιχαηλίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ), οι οποίοι εξέφρασαν μεν πρόθεση ψήφου διά επιστολής, ωστόσο οι ψήφοι αυτές δεν καταμετρώνται στο αποτέλεσμα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους, ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

«Εμείς δεν ενεργοποιούμε τον κόφτη, αλλά τον «δότη, αφού δίνουμε στον λαό», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μας λέγατε πως δεν θα κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση – που ήταν και η πιο δύσκολη – και τελικά την κλείσαμε. Τώρα που θα κλείσουμε και τη δεύτερη, τι θα μας πείτε; Θα ζητήσετε εκλογές, όπως συνήθως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας για να ανταπαντήσει πως «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία» και πως «οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019». «Θέλω να βάλετε καλά στο μυαλό σας ότι ο λαός μας ανέθεσε με πλατιά εμπιστοσύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, στην οποία εσείς την οδηγήσατε, μας έδωσε εντολή τετραετίας την οποία θα εξαντλήσουμε έως την τελευταία μέρα», πρόσθεσε.

Επιμένετε σε παρωχημένη καταστροφολογία, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός.

Με τις ενέργειες της κυβέρνησης η οπισθοχώρηση της χώρας δεν έχει προηγούμενο, κατήγγειλε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ. Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, τόνισε πως καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει κάνει τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. «Φουντώσατε ακραίο κύμα δημαγωγίας, κοντεύοντας να τινάξετε τη χώρα στον αέρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Σε 21 δισ. ευρώ ανέρχεται ο χαμένος πλούτος τα δύο χρόνια της διακυβέρνησής σας», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Υποσχεθήκατε ελπίδα, αλλά φέρατε κατάθλιψη. Υποσχεθήκατε ανάπτυξη, αλλά επιφέρατε κοινωνική καταρράκωση», σημείωσε. Η κυβέρνηση το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να βάζει φόρους, πρόσθεσε. «Δεν έχετε κανένα σχέδιο, το μόνο που ξέρετε είναι να βάζετε φόρους, 2,6 δισ. νέους φόρους που κατά τον υπουργό σας δεν υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και οι περισσότεροι είναι έμμεσοι, που εσείς λέγατε ότι είναι άδικοι. Οι φόροι αυτοί δεν έχουν αντίκρισμα αφού οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν φόρους επιπέδου Σκανδιναβίας», συμπλήρωσε.

«Κύριε Τσίπρα είσαστε ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας», τόνισε, μεταξύ άλλων, για να επισημάνει πως «ο προϋπολογισμός συμπυκνώνει όλα τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής». «Είσαστε μια κυβέρνηση με μηδενική αξιοπιστία και χωρίς σχέδιο. Είσαστε μια κυβέρνηση που άγεται και φέρεται από τους δανειστές», σημείωσε ακόμη. Έχετε προκαλέσει τεράστια ζημιά στη χώρα, επανέλαβε.

«Η ιστορία εκδικείται και επαναλαμβάνεται σαν φάρσα στο πρόσωπό σας», υποστήριξε, στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Όσο πιο γρήγορα φύγετε, τόσο το καλύτερο», διεμήνυσε, για να επισημάνει πως «εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη, ούτε φοβόμαστ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider