Κορυφώνεται η μάχη στη Βουλή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορυφώνεται η μάχη στη Βουλή

Σε εξέλιξη από τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου βρίσκεται η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 στη Βουλή. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, με την αυλαία της συζήτησης να κλείνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το ρεκόρ ομιλητών, καθώς από τη Τρίτη που ξεκίνησε η συζήτηση του προϋπολογισμού μέχρι σήμερα, ζήτησαν και πήραν τον λόγο 196 βουλευτές και απομένουν μόλις 8 από όλους όσοι είχαν εγγραφεί.

Ο νέος Προϋπολογισμός προβλέπει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 1,83% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ που θα στηριχθεί κυρίως στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας και στη φιλόδοξη πρόβλεψη για επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 2,7%.

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2016 έπεισαν τους θεσμούς πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 ύψους 3,5 δισ. ευρώ μπορεί να επιτευχθεί. Οι επιδόσεις του 2016 οφείλονται στην καλύτερη των αναμενόμενων είσπραξη εσόδων από έμμεσους φόρους και ειδικά από τον ΦΠΑ, αλλά και στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Να σημειωθεί πως οι άμεσοι φόροι θα αυξηθούν το 2017 κατά 371 εκατ. ευρώ και οι έμμεσοι κατά 1,46 δισ. ευρώ, ενώ εάν σε αυτούς προστεθούν και 664 εκατ. ευρώ που αφορούν σε εισφορές των εργαζομένων στο Δημόσιο που έως σήμερα υπολογίζονται στους άμεσους φόρους και από το 2017 θα προστίθενται ως πόρος στο Ειδικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), τότε τα παραπάνω έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους για το 2017 θα ανέλθουν σε 2,6 δισ. ευρώ.

Πέραν από τους νέους φόρους ο νέος Προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας, αλλά και την πρόβλεψη δαπάνης 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προσέλθει στη Βουλή με τον…αέρα των παροχών που εξήγγειλε με τηλεοπτική του δήλωση, τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου υπερασπίζεται μέχρι κεραίας, λέγοντας πως προέρχονται από την υπεραπόδοση του στόχου για το πλεόνασμα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε με σαφήνεια πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν πρόκειται να ακυρωθούν-ακόμα και αν υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους θεσμούς, οι οποίες πάντως μέχρι στιγμής δεν διαφαίνονται.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υπερασπιστεί τον προϋπολογισμό ως «αναπτυξιακό, πλεονασματικό και κοινωνικά δίκαιο», μιας και αυτά είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που το Μέγαρο Μαξίμου του αποδίδει. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εμφανιστεί αισιόδοξος πως βρισκόμαστε λίγα βήματα πριν από την έξοδο από το τούνελ, κάτι που μπορεί να συμβεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας θα υπεραμυνθεί και της συμφωνίας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ως προς το χρέος, τα οποία θεωρούνται από το Μαξίμου ως «ιστορική απόφαση».

Αναφορικά με την αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει μηνύματα τόσο εντός όσο και εκτός: θα εμφανιστεί αισιόδοξος πως η αξιολόγηση θα κλείσει, πιθανότερα στις αρχές του 2017, και θα ανοίξει ο «διάδρομος» για την αποκατάσταση της κανονικότητας, θα διανυθούν δηλαδή τα τελευταία βήματα του μαραθωνίου, όπως αρέσκεται να λέει, και άρα πρόωρες εκλογές δεν θα είναι απαραίτητες, «παρά την επιδίωξη της αντιπολίτευσης». Παράλληλα, θα ξεκαθαρίσει πως η αξιολόγηση δεν θα κλείσει με παραβίαση βασικών κόκκινων γραμμών της Αθήνας, όπως τα πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια, η νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για το μεσοπρόθεσμο διάστημα μετά το 2018, αλλά και η πλήρης υπαναχώρηση στα εργασιακά και κυρίως σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider