Κατρούγκαλος: Δεν έχουμε αναπροσαρμογή συντάξεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατρούγκαλος: Δεν έχουμε αναπροσαρμογή συντάξεων

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «δείχνουν τη σταθερή αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας να παραμείνει στη γραμμή που έχει εξαρχής χαράξει υπέρ των αδυνάμων» και δίνουν ένα σήμα ότι «δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε πιέσεις που θεωρούμε ότι είναι αδικαιολόγητες πέρα της συγκυρίας της οικονομικής και κυρίως σε κατεύθυνση που πρόκειται να βλάψει την ελληνική οικονομία», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ εκφράζει την προσωπική του ικανοποίηση για τη λήψη μέτρων για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Τώρα που η οικονομία ανακάμπτει θα αρχίσουν και οι συντάξεις σιγά- σιγά να αναπροσαρμόζονται προς το καλύτερο, επισημαίνει ο κ. Κατρούγκαλος και σημειώνει: «Μέχρι τώρα έχουμε προσπαθήσει να μοιράσουμε τα βάρη της κρίσης με δικαιότερο τρόπο, να ελαφρύνουμε τους φτωχότερους, τώρα ήρθε η ώρα όχι πια τα βάρη αλλά τα οφέλη που έχουμε από την προσπάθεια αυτή να τα μοιράζουμε πάλι με δίκαιο τρόπο, πάλι έχοντας στο μυαλό μας τους πιο αδύναμους». Διευκρινίζει πως δεν έχουμε αναπροσαρμογή των συντάξεων, αλλά διανομή κοινωνικού πλεονάσματος, που δείχνει ότι αυτές οι προσπάθειες των δυο χρόνων αποδίδουν.

«Είναι προφανές. Είχαμε πει ότι ήταν αναγκαίες οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, δεν ήταν μια 13η περικοπή μαζί με τις 12 άλλες που προηγήθηκαν. Ήταν μια προσπάθεια να έχουμε μια πραγματική αναβάθμιση, μεταρρύθμιση του συστήματος. Ξέραμε ότι οι συντάξεις τις οποίες δίνουμε πράγματι δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να πάρουν οι συνταξιούχοι, γιατί αυτές επέβαλε η οικονομική συγκυρία και φροντίσαμε να εξαφανίσουμε τις δομικές αιτίες που παρήγαγαν τα ελλείμματα για το μέλλον. Και είχαμε πει από την αρχή ότι τώρα που η οικονομία ανακάμπτει, μαζί με την οικονομία θα αρχίσουν και οι συντάξεις σιγά σιγά να αναπροσαρμόζονται προς το καλύτερο. Τώρα βέβαια δεν έχουμε μια αναπροσαρμογή των συντάξεων, έχουμε όμως διανομή κοινωνικού πλεονάσματος, που δείχνει ότι αυτές οι προσπάθειες των δυο χρόνων αποδίδουν», ανέφερε σχετικά.

Σχολιάζοντας τη θέση της ΝΔ ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από εισφορές υπέρ του ΕΟΠΠΥ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι«δεν είναι έτσι. Πρώτα πρώτα τα χρήματα τα οποία δίνονται τώρα δίνονται όπως είπα προηγουμένως στοχευμένα σε αυτούς που τα έχουν περισσότερη ανάγκη. Από την άλλη μεριά, εμείς προχωρήσαμε σε μια κίνηση εξορθολογισμού μέσω της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, που είχε ακριβώς το σκοπό να ισορροπήσει τις εισφορές και τις παροχές. Γιατί ξέρετε πόσα χρήματα πήραν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από τους συνταξιούχους την προηγούμενη πενταετία; 44 εκατ. ευρώ. Και παρόλα αυτά δεν λύθηκε το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος ακριβώς γιατί δεν είχαμε επέμβει στις αιτίες που γεννούσαν τα ελλείμματα. Συγκριτικά με αυτά τα 44 δισ. που έφυγα από την τσέπη των συνταξιούχων οι παρεμβάσεις οι δικές μας ήταν της τάξης συνολικά του 1,8 δισ., 1,1 τον Ιούλιο μέτρα που ψηφίστηκαν και από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το Ποτάμι, όπου συμπεριλαμβάνεται το πιο δυσμενές μέτρο που δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε στη διαπραγμάτευση, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και μετά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση μια προσαρμογή της τάξης των 700 εκατ. Το βασικό μου επιχείρημα ήταν ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιχειρούσαν με περικοπές δημοσιονομικά να δώσουν μια ανάσα στο σύστημα, ενώ εμείς προσπαθήσαμε και πετύχαμε να βελτιώσουμε τις δομικές αδυναμίες του, να εξαλείψουμε τις δομικές του αδυναμίες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν η ενίσχυση των συνταξιούχων είναι προεκλογική κίνηση επεσήμανε ότι «όχι απλώς αυτό δεν είναι κίνηση προεκλογική, είναι μια κίνηση που δίνει ένα σήμα στην άλλη πλευρά ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε πιέσεις που θεωρούμε ότι είναι αδικαιολόγητες πέρα της συγκυρίας της οικονομικής και κυρίως σε κατεύθυνση που πρόκειται να βλάψει την ελληνική οικονομία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider