Στα ύψη το «πολιτικό θερμόμετρο» για τον Προϋπολογισμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα ύψη το «πολιτικό θερμόμετρο» για τον Προϋπολογισμό

Τον δεύτερο προϋπολογισμό που καταρτίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καλούνται να ψηφίσουν τα κόμματα της Βουλής το βράδυ του Σαββάτου, μια ψήφος η οποία παραδοσιακά λαμβάνεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Mε ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς οι τόνοι ήδη είναι ανεβασμένοι εν όψει της β' αξιολόγησης.

Ο νέος Προϋπολογισμός προβλέπει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 1,83% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ που θα στηριχθεί κυρίως στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας και στη φιλόδοξη πρόβλεψη για επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 2,7%.

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2016 έπεισαν τους θεσμούς πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 ύψους 3,5 δισ. ευρώ μπορεί να επιτευχθεί. Οι επιδόσεις του 2016 οφείλονται στην καλύτερη των αναμενόμενων είσπραξη εσόδων από έμμεσους φόρους και ειδικά από τον ΦΠΑ, αλλά και στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Να σημειωθεί πως οι άμεσοι φόροι θα αυξηθούν το 2017 κατά 371 εκατ. ευρώ και οι έμμεσοι κατά 1,46 δισ. ευρώ, ενώ εάν σε αυτούς προστεθούν και 664 εκατ. ευρώ που αφορούν σε εισφορές των εργαζομένων στο Δημόσιο που έως σήμερα υπολογίζονται στους άμεσους φόρους και από το 2017 θα προστίθενται ως πόρος στο Ειδικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), τότε τα παραπάνω έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους για το 2017 θα ανέλθουν σε 2,6 δισ. ευρώ.

Πέραν από τους νέους φόρους ο νέος Προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας, αλλά και την πρόβλεψη δαπάνης 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.

Κουρουμπλής: Να βρεθεί κοινός τόπος με τους ναυτικούς

Στην ανάγκη να βρεθεί κοινός τόπος με τους ναυτικούς αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στη συζήτηση του Προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα όμως ο κ. Κουρουμπλής κάλεσε και τους Έλληνες εφοπλιστές να συμβάλλουν και να αναγνωρίσουν την αξιοσύνη των Ελλήνων ναυτικών.

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια μεγάλη δύναμη και αυτό οφείλεται στη ναυτοσύνη και στον εφοπλισμό και πρέπει στη διαμάχη για τα εργασιακά ζητήματα με επιμονή και υπομονή να βρούμε κοινό τόπο. Πρέπει οι Έλληνες ναυτικοί να πλημμυρίσουν τα ελληνόκτητα πλοία και οι εφοπλιστές να αντιληφθούν και να αναγνωρίσουν την αξιοσύνη των Ελλήνων ναυτικών. Με μια τέτοια προσπάθεια θα μπορέσουμε η Ελλάδα να διατηρήσει την ποιοτική της σημαία, και να εξασφαλίσει προτεραιότητα στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία», είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο τη στήριξη της ποντοπόρου ναυτιλίας και γι΄ αυτό, όπως τόνισε, η κυβέρνηση θα στηρίξει την εμπορική ναυτιλία αλλά περιμένει και από τον εφοπλισμό ανταπόκριση σε μια σειρά επενδύσεων. «Θα μπορούσαμε να έχουμε συνεργασία. Και για τα ελληνόκτητα πλοία που φτιάχνονται στην Κίνα, στην Κορέα και στην Ιαπωνία, να αξιοποιούνται αξιόπιστα εξαρτήματα που φτιάχνονται στην Ελλάδα ώστε να δημιουργηθεί οικονομικός κύκλος και θέσεις εργασίας», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι θα έρθει σχέδιο νόμου στη Βουλή που η εκπόνησή του είχε ξεκινήσει από τον προκάτοχό του και θα ρυθμίζει μια σειρά από ζητήματα, όπως και αυτό των πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή στις σχολές του Λιμενικού Σώματος.

Είπε ακόμη ότι θα υπάρξει μέριμνα για τις συμβάσεις με την ακτοπλοΐα προκειμένου να καλύπτονται οι άγονες γραμμές ότι θα αξιοποιηθεί κάθε ευρώ του ΕΣΠΑ για προγράμματα του τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου και τα προγράμματα για το προσφυγικό και την αλιεία. Ταυτόχρονα θα οργανωθούν οι ακαδημίες εκπαίδευσης ενώ θα εξοπλιστεί το Λιμενικό με σύγχρονα σκάφη, καθώς σήμερα παίζει καθοριστικό ρόλο και στην ασφάλεια της χώρας. Επίσης θα επισκευαστούν όσα σκάφη ανήκουν στο υπουργείο για να καταστούν και πάλι αξιόμαχα.

Στρατηγικός στόχος είναι και η ενίσχυση του τομέα της κρουαζιέρας, των τουριστικών πλοίων και γιοτ.

Βίτσας: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έτοιμες να ανταποκριθούν στο συνταγματικό τους καθήκον»

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση έτοιμες να ανταποκριθούν στο συνταγματικό τους καθήκον», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας και είπε ότι αυτό έχει επιτευχθεί με τρόπο ώστε κάθε ευρώ του ελληνικού λαού να έχει αξιοποιηθεί κατάλληλα, ώστε και υψηλό φρόνημα να υπάρχει και οι υποδομές να είναι σε επάρκεια και ο οπλισμός να καλύπτει τις ανάγκες να ανταποκριθούμε σε κάθε απειλή.

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι τα παραπάνω έχουν επιτευχθεί με τα μισά χρήματα, «με τη διακλαδικότητα, διαθεσιμότητα, εκπαίδευση, μέριμνα, το σεβασμό, στοχοπροσήλωση και αποφασιστικότητα».

Ως προς τη διακλαδικότητα, ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στη δημιουργία οικονομίας κλίμακος με την κοινή προμήθεια υλικών, με τη διακλαδική ενοποίηση των μεταφορών, με τη συντήρηση μέσων από υφιστάμενες δομές διακλαδικά, με τη βελτίωση του συστήματος επιτήρησης κοινής επιχειρησιακής εικόνας και με την αποφυγή επικαλύψεων των επιτελείων. Επισήμανε τα βήματα που έχουν γίνει με τη διακλαδικότητα προμηθειών υλικών των νοσοκομείων και με αναδιοργάνωση στρατιωτικών πρατηρίων.

Ως προς τη διαθεσιμότητα, ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στην αναβάθμιση και συντήρηση των υπαρχόντων εξοπλιστικών συστημάτων, στοχευμένες νέες αγορές, εθνική αμυντική βιομηχανική στρατηγική, αναδιάρθρωση των μονάδων και στρατοπέδων με πλήρη στελέχωση, έγκαιρη υλοποίηση των μεταθέσεων.

Για την εκπαίδευση είπε ότι η αντίληψη είναι να είναι διακλαδική και ολιστική.

Αναφορικά με το μισθολογικό καθεστώς, είπε ότι οι μισθοί των στρατιωτικών δεν μειώνονται. «Προχωράμε αφού δεν έχουμε παραπάνω χρήματα να δώσουμε σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα για τη δημιουργία οικισμών για όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχουμε νέες υπηρεσίες και νέες κλινικές στα νοσοκομεία, λύνουμε ζητήματα που αφορούν το μέρισμα του μετοχικού ταμείου στρατού και ενισχύουμε τον προϋπολογισμό με κονδύλια από τη ΜΟΜΚΑ και την αξιοποίηση της έγγειας περιουσίας», είπε ο κ. Βίτσας και έκανε ειδική αναφορά στην συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος για την οποία είπε ότι πανθομολογουμένως από το εξωτερικό και εσωτερικό παίρνει καλό βαθμό.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τον Προϋπολογισμό 2017…στην σκιά του Eurogroup

Σχετικά με τον Προϋπολογισμό του 2017 που συζητιέται αυτές τις μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής, οι Οικολόγοι Πράσινοι αναγνωρίζουν ότι αυτός αποτυπώνει κυρίως τις συμφωνίες με τους δανειστές και τις βαριές υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα.

Συντάσσονται επίσης με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Πράσινων και την επιστολή της Ευρωομάδας των Πράσινων σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται στη χώρα στα πλαίσια του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης και του Eurogroup.

Παρόλα αυτά για τους Οικολόγους Πράσινους παραμένει κυρίαρχη ανάγκη και το αίτημα προς την Κυβέρνηση να αναζητούνται και να αποτυπώνονται στον οικονομικό προγραμματισμό και σε όποιες εξαγγελίες παράλληλα μέτρα τα οποία δεν θα ανακουφίζουν απλά τους ασθενέστερους αλλά και θα συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση για ένα βιώσιμο μέλλον και στον κοινωνικό μετασχηματισμό.

Οι μάχες δεν πρέπει μόνο να δίνονται με τους θεσμούς. Για το 2017 οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν πρωταρχική την ανάγκη για έναρξη διαπραγματεύσεων και με την κοινωνία, μέσα από ένα ουσιαστικό δημοκρατικό διάλογο. Ένα διάλογο που θα αναζητήσει να ελαφρύνει τον κηδεμόνα φόβου -ανασφάλειας– απενεργοποίησης της κοινωνίας και να ενεργοποιήσει τη βάση της παραγωγικής πυραμίδας ως κινητήρια δύναμη για την απαραίτητη δημιουργική αξιοποίηση πόρων, φυσικών, κοινωνικών και οικονομικών.

Στην προοπτική αυτή οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ως προτεραιότητες, τα παρακάτω σημεία, με βάση και τους άξονες αιχμής της προγραμματικής συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ:

· Την αναζήτηση προτάσεων για διαχείριση των δημόσιων και κοινών αγαθών αλλά και την κοινωνική και παραγωγική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που έχει ενταχθεί στο Υπερταμείο: μέσα από κάλεσμα σε τοπικούς και περιφερειακούς συλλογικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας

· Την αξιοποίηση των ανενεργών υποδομών για τις ανάγκες για έρευνα –κατάρτιση –παιδεία σε τομείς παραγωγής και καινοτομίας, όχι μόνο τεχνικής –οικονομικής αλλά και επιστημονικής και καλλιτεχνικής.

· Την μείωση της ανεργίας των νέων με μακροχρόνια επιδότηση της εργασίας σε παραγωγικούς κλάδους του ιδιωτικού τομέα.

· Πρωτοβουλίες-κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και παραγωγή ΑΠΕ μέσα από αποκεντρωμένες πρωτοβουλίες πολιτών και συνεταιριστικών εγχειρημάτων –με συνεργασία των ΟΤΑ.

· Την ενίσχυση και προώθηση επιλογών στη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων με βάση τις αρχές της πρόληψης και κυκλικής οικονομίας για την ενεργοποίηση των κρυμμένων οικονομικών και κοινωνικών πόρων.

· Την έρευνα, ενίσχυση και προώθηση των τοπικών προϊόντων , με σύνδεση της παραγωγής με τις τοπικές κουλτούρες, την απασχόληση, την αξιοποίηση υψηλού μορφωτικού επιπέδου νέας γενιάς, με το περιβάλλον και τον τουρισμό.

· Τον εκδημοκρατισμό της πολιτικής ζωής μέσα από την Αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά και του Νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider