Πως υποδέχθηκε ο γερμανικός Τύπος τις εξαγγελίες Τσίπρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πως υποδέχθηκε ο γερμανικός Τύπος τις εξαγγελίες Τσίπρα

Επικριτικά για την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να εξαγγείλει κοινωνικές παροχές ήταν αρκετά από τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. Ενδεικτικά η Bild ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα αποτελούν «ξεκάθαρη παράβαση στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης», υπενθυμίζοντας τις προειδοποιήσεις του Wolfgang Schaeuble την περασμένη Δευτέρα: «Αν δοθούν νέες ελαφρύνσεις στην Ελλάδα, τότε η κυβέρνηση δεν θα κάνει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις».

«Αντί να κάνει λιτότητα, θέλει να προσλάβει 5.000 νέους γιατρούς, νοσοκόμες και λοιπό προσωπικό για τα κρατικά νοσοκομεία», γράφει η Bild και προσθέτει: «Και πέραν αυτού θα λάβουν 1,6 εκατομμύρια Έλληνες συνταξιούχοι, που παίρνουν μηνιαία σύνταξη μικρότερη των 800 ευρώ, μια έκτακτη σύνταξη για τα Χριστούγεννα. Μόνον γι' αυτό το πακέτο το κόστος: 617 εκατομμύρια ευρώ!».

Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στη δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αθετεί τα υπεσχημένα σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Την Πέμπτη ανακοίνωσε ζωντανά πως, αντί να εξοικονομήσει πόρους, προβαίνει σε 5.000 προσλήψεις νέων γρατρών και λοιπού προσωπικού, ενώ επίσης 1,6 εκ. συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 850 ευρώ θα πάρουν εφάπαξ τη 13η σύνταξη. Το κόστος γι’ αυτό το πακέτο προσδιορίζεται στα 617 εκ. ευρώ.

Επίσης, ανακοίνωσε πως ο αυξημένος ΦΠΑ για τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου δεν θα εφαρμοστεί-μια σαφής παραβίαση των δεσμεύσεων στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου. Η αιτιολόγηση του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν πως η χώρα πέτυχε υψηλότερο του στόχου πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με το 0,5% που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές, με αποτέλεσμα να μπορεί να δώσει χρήματα στους πολίτες.

Εκτός όμως από τη Bild και η κεντροαριστερή Suddeutsche Zeitung, είδε με σκωπτική ματιά τις παροχές του Αλέξη Τσίπρα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Η γενναιοδωρία του Τσίπρα λίγο πριν απ’ τα Χριστούγεννα θα αντιμετωπίσει κριτική από την Ευρώπη. Αναμένεται τουλάχιστον να εκνευρίσει τους πιστωτές της υπερχρεωμένης χώρας», αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου και συμπληρώνει: «Στο εσωτερικό ο αριστερός πολιτικός δέχεται τεράστια πίεση. Ο λαός είναι απογοητευμένος επειδή ο Τσίπρας δεν μπόρεσε να αποτρέψει να αντιμετωπίσει η χώρα νέες δυσκολίες. Οι πολίτες θεωρούν ότι η κατάστασή τους είναι ακόμη χειρότερη απ' ό,τι το 2015. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το αντιπολιτεύομενο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα κέρδιζε τώρα καθαρά τις εκλογές...».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider