Αμανατίδης: Καμπάνα αφύπνισης της Ευρώπης από την Ιταλία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αμανατίδης: Καμπάνα αφύπνισης της Ευρώπης από την Ιταλία

«Αν το Brexit ήταν καμπανάκι, το δημοψήφισμα στην Ιταλία είναι καμπάνα αφύπνισης για όλη την Ευρώπη» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, αναφερόμενος, σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του Σκάι, στα χθεσινά αποτελέσματα της κάλπης στην Ιταλία και την Αυστρία.

Στον απόηχο της εκλογικής αναμέτρησης στην Αυστρία ο κ. Αμανατίδης τόνισε ότι η εκλογή του κ. Bellen «είναι σημάδι ότι στην Ευρώπη αρχίζει και μπαίνει ένα φρένο» στην ακροδεξιά, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ιταλία, εκτίμησε πως η σύνδεση της παραμονής του Ρέντσι στην πρωθυπουργία με το δημοψήφισμα έπαιξε σημαντικό ρόλο καθώς και ότι η γειτονική χώρα είναι συνηθισμένη σε αυτό το δύσκολο «πάζλ».

Σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της σταθερότητας με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης», επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στο Eurogroup και ότι η Ευρώπη θα ρίξει θετικά το «βάρος της» σε αυτή την διαπραγμάτευση που γίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες. «Οικονομικά οι στόχοι έχουν πιαστεί και με το παραπάνω, όπως και ο στόχος για την ανάπτυξη για το επόμενο έτος», είπε και προσέθεσε: «Και από εκεί είμαστε εντάξει και δεν μπορεί κανείς να μας κουνήσει το δάκτυλο και να μας πει ότι δεν πιάσατε τους στόχους. Μιλάμε για πολιτική λύση και είμαστε σε ένα στάδιο, στο οποίο κατά 95% περίπου, από όσα γνωρίζουμε, έχει κλείσει η εξειδικευμένη έκθεση για τις προόδους, που έχει κάνει η χώρα μας και θεωρούμε ότι και αυτό το 5% θα πρέπει κλείσει».

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι στην Ευρώπη «αυτή την στιγμή γίνεται μια διαπάλη ως προς τις πολιτικές εκείνες οι οποίες θα πρέπει να λύσουν τα προβλήματα που έχουν στην καθημερινότητα οι πολίτες της. Προβλήματα όπως η ανεργία κυρίως των νέων η οποία δεν μαστίζει μόνο την Ελλάδα, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά και ευρωπαϊκό. «Αυτά θα πρέπει να τα λύσει η Ευρώπη», υπογράμισε ο κ. Αμανατίδης σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να οδηγηθούμε στην Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, των σκληρών εθνικών κρατών και οικονομιών» καθώς, όπως αναδεικνύεται και με το δημοψήφισμα στην Ιταλία, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλονίζεται όταν κινείται ο πυρήνας διαφορετικά από την περιφέρεια είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν διαλυτικές τάσεις.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Αμανατίδης είπε ότι «απαντάμε, με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους και τελευταία υπήρξαν και δηλώσεις και από τα ευρωπαϊκά όργανα, από Ευρωπαίους αξιωματούχους», ενώ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπογράμμισε ότι «η δύναμη της Ελλάδας αυτή την στιγμή είναι η ενιαία στάση των πολιτικών δυνάμεων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider