Σε «ανοιχτή γραμμή» κυβέρνηση – δανειστές ενόψει Eurogroup

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε «ανοιχτή γραμμή» κυβέρνηση – δανειστές ενόψει Eurogroup

Σε διαρκή επικοινωνία βρίσκονται κυβέρνηση και δανειστές ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, με στόχο την επίτευξη μιας καταρχήν συμφωνίας, σε τεχνικό επίπεδο.

Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Eurogroup της Δευτέρας, Αθήνα και Θεσμοί βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή», προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα, η έκβαση της συνεδρίασης Ευρω-ομάδας να μην περιοριστεί απλά σε μια δήλωση προόδου των ελληνικών προσπαθειών, αλλά σε κάτι περισσότερο.

Υπό το πρίσμα αυτό, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των Θεσμών, το Σάββατο το βράδυ. Να σημειωθεί πως στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, υπάρχουν «διαδοχικές συζητήσεις, διαδοχικές προσεγγίσεις» σε μια προσπάθεια να πιστοποιηθεί αύριο στο Eurogroup ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο Staff Level Agreement σε ποσοστό 95%.

Τα μεγάλα θέματα παραμένουν το εργασιακό, το δημοσιονομικό αλλά και ζητήματα που αφορούν στον τομέα της ενέργειας.

Πάντως, η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται πρόθυμη να υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών και ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέα μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2019-2020 αλλά θέλει να συζητηθούν τα μέτρα για το χρέος, προκειμένου να ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πέρα από τα δημοσιονομικά ζητήματα, ένα άλλο μεγάλο «αγκάθι» είναι τα εργασιακά και ειδικά η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, στην οποία επιμένει η κυβέρνηση. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν μπορεί σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο.

Για τα εργασιακά ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος είπε πως η κυβέρνηση δεν δέχεται να μην εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο που προβλέπει συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Με το βλέμμα στην ιταλική κάλπη

Στο μεταξύ, το τελευταίο Eurogroup του χρόνου πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, ήτοι μόλις μια μέρα μετά το ιταλικό δημοψήφισμα το οποίο θα κρίνει την παραμονή του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi στην εξουσία αλλά και την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Καθώς οι ώρες περνούν, όλο και πιο έντονες καθίστανται οι ανησυχίες Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις επιπτώσεις του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η νευρικότητα που προκαλεί στις Βρυξέλλες το δημοψήφισμα αποτυπώνεται και στην πρόθεση πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής μετά το ιταλικό δημοψήφισμα.

Όπως αναφέρουν σχετικές πηγές, υπάρχει ετοιμότητα σε περίπτωση που στο ιταλικά δημοψήφισμα επικρατήσει το «Όχι» κάτι που θα αποτελέσει σαφώς μια κυβερνητική ήττα και θα φέρει αναταραχή στις αγορές. Ωστόσο, για την ώρα υπάρχει ψυχραιμία και δεν θεωρείται απαραίτητο να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση.

Βασικός φόβος είναι ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος μπορεί να εξασθενίσει τον – ήδη ευάλωτο – τραπεζικό κλάδο της Ιταλίας και να επηρεάσει το αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης ύψους 5 δισ. ευρώ της Banca Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider