Επίτιμο μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ο Steinmeier

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίτιμο μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ο Steinmeier

Επίτιμο μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ανακηρύχθηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Frank Walter Steinmeier, κατά την επίσκεψή του, την Κυριακή, στη συναγωγή των Μοναστηριωτών, τη μοναδική προπολεμική συναγωγή της πόλης που εξακολουθεί να υφίσταται και η οποία έγινε μεταπολεμικά ο πυρήνας της εβραϊκής ζωής και των προσπαθειών αναβίωσης της Κοινότητας μετά το Ολοκαύτωμα.

«Η Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης σε αναγνώριση της αποφασιστικής σας συνδρομής στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ της κοινότητάς μας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας καθώς και της συμβολής σας στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και του ρατσισμού αποφάσισε να σας τιμήσει με τον τίτλο του επίτιμου μέλους της», τόνισε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαυίδ Σαλτιέλ, υποδεχόμενος τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών στη συναγωγή, η κτιριακή αποκατάσταση της οποίας έγινε με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

«Είναι για μένα στιγμή βαθιάς χαράς και ευγνωμοσύνης να γίνομαι δεκτός, σήμερα, ως επίτιμο μέλος της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης. Όχι, στην πραγματικότητα είναι κάτι παραπάνω: είναι θαύμα! Θαύμα της συμφιλίωσης. Ένα θαύμα φτιαγμένο από το χέρι του ανθρώπου -από τα δικά σας τα χέρια, αγαπητή κοινότητα, που τείνετε σ' εμάς, τους Γερμανούς, δεχόμενοι τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών στο κέντρο της κοινότητάς σας», υπογράμμισε, λίγο αργότερα, στη δική του ομιλία, ο Steinmeier, ο οποίος, προσερχόμενος άναψε ένα κερί στη μνήμη των 50.000 εβραίων της Θεσσαλονίκης που χάθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου του Γ' Ράιχ και ξεναγήθηκε στην έκθεση θρησκευτικών κειμηλίων που φυλάσσονται στη συναγωγή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider