Θεοχαρόπουλος: Εθνική συνεννόηση για να βγούμε από τα μνημόνια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεοχαρόπουλος: Εθνική συνεννόηση για να βγούμε από τα μνημόνια

«Εκλογές θα υπάρξουν ακόμη και εντός του 2017 λόγω τάχιστης απώλειας της κοινωνικής πλειοψηφίας αν συνεχισθούν οι σημερινές αναποτελεσματικές πολιτικές» λέει στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Σήμερα η ΝΔ αντί να καταθέτει προτάσεις όπως είναι ο ρόλος της, ζητάει κάθε ημέρα εκλογές. Η χώρα δεν χρειάζεται ένα νέο γύρο ψευδαισθήσεων και αυταπατών. Οι χώρες της Ε.Ε. που βγήκαν από τα μνημόνια το κατάφεραν με εθνική συνεννόηση, η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί την εξαίρεση. Μόνο μία τέτοια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, με πρόσωπα κοινής αποδοχής θα έχει τη δύναμη να διαπραγματευθεί με καλύτερους όρους το χρέος και την αλλαγή των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων χωρίς δυσβάσταχτα μέτρα, θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα βγάλει την χώρα από τα μνημόνια» λέει.

Στο ερώτημα εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα στήριζε μια κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τη ΝΔ, ο κ. Θεοχαρόπουλος απαντά: «Όσο πιο δυνατή είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, θα μπορέσει να επιβάλλει την εθνική συνεννόηση. Λύση για την χώρα δεν είναι οι κυβερνήσεις με οριακές πλειοψηφίες, αλλά μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ευρείας κυβερνητικής πλειοψηφίας. Γι αυτό τονίζουμε ότι δεν θα αποτελέσουμε το συμπλήρωμα κανενός».

Σχολιάζοντας τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και την ευρωζώνη, τονίζει ότι «στόχος πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και όχι η απομόνωση. Να λειτουργήσουν πιο δημοκρατικά οι θεσμοί της Ε.Ε., να υπάρξουν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί κοινής αντιμετώπισης του χρέους, να υπάρξει οικονομική αλλά και πολιτική ένωση».

Κληθείς να σχολιάσει φήμες για νέο κόμμα τον κεντρώο χώρο, με εμπλοκή ονομάτων όπως οι Χρυσοχοϊδης, Φλωρίδης, Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου, σημειώνει ότι «σήμερα οι προοδευτικοί πολίτες είναι απογοητευμένοι από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκουν να μην υπάρξει η συντηρητική παλινόρθωση της ΝΔ. Για να ανταποκριθούμε απαιτείται ενότητα και όχι κατακερματισμός των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Υποστηρίζω σταθερά ότι τώρα χρειάζεται όλοι μαζί να προχωρήσουμε για έναν ισχυρό ενιαίο προοδευτικό και σοσιαλδημοκρατικό φορέα». Και συμπληρώνει: «Ταυτόχρονα είναι απαραίτητη η ανανέωση προσώπων, πολιτικών πρακτικών και ιδεών και όχι η ανακύκλωση».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος επισημαίνει ότι έχει αποφασισθεί να γίνει Συνέδριο το 2017. «Ομως σήμερα απαιτείται συγκεκριμένος οδικός άξονας. Να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς τα εμπρός χωρίς κανένα φόβο, καμία προσωπική ή συλλογική ανασφάλεια. Οι ιστορικές δεσμεύσεις και οι ιστορικές αντιπαλότητες δεν μπορούν να αφορούν το παρόν και το μέλλον του χώρου. Η νέα γενιά αναζητά υπερβάσεις και όχι προσκολλήσεις σε στερεότυπα του παρελθόντος».

«Σήμερα είμαστε πλέον επικεντρωμένοι στο στόχο της διεύρυνσης του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς. Η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό ενιαίο προοδευτικό φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου και θα τον έχει. Για να γίνει αυτό απαιτείται υπέρβαση των υφιστάμενων σχημάτων για να δημιουργηθεί το νέο που θα εμπνεύσει» λέει.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, σημειώνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. «Η ελληνική Κυβέρνηση επιβάλλεται να λάβει όλα τα αναγκαία διπλωματικά μέτρα αποτροπής των απειλών και να αντιδράσει στις προκλήσεις με ψυχραιμία. Με βασικό σύμμαχο το διεθνές δίκαιο. Χρειάζεται ψυχραιμία, αλλά όχι αδράνεια. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συνθήκης Λισαβόνας) προκειμένου να θέσει και την Ευρώπη ενώπιον των υποχρεώσεών της» σημειώνει ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider