Νέα προσπάθεια για σύσταση του ΕΣΡ τη Δευτέρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα προσπάθεια για σύσταση του ΕΣΡ τη Δευτέρα

Νέα προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ θα λάβει χώρα την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, με τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να έχει οριστεί για τις 5.00 το απόγευμα.

Η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της νέας πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης μετά την καραμπόλα που προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Αν κι αποτελούσε μέχρι χθες αντικείμενο έντονης διαμάχη η συγκρότησή του φαντάζει πλέον μονόδρομος για τον ορισμό της επόμενης ημέρας.

Σε συνδυασμό μάλιστα με το νέο σχέδιο νόμου για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο μπαίνουν πλέον στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής ατζέντας και μεταθέτουν τον ανασχηματισμό για αργότερα, πιθανόν για τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Στην προσπάθεια της να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, η κυβέρνηση προχωρά εν τάχει στην κατάθεση του νέου σχεδίου νόμου ήδη από Δευτέρα. Μέρα -«κλειδί», όμως, παραμένει αυτή που ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης θα προχωρήσει σε νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Μεγάλη αναμένεται να είναι η πρακτική δυσκολία με την οποία όμως αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός είναι η αδυναμία του να αλλάξει τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, πριν έρθει και ψηφιστεί στη Βουλή η νέα ρύθμιση - γέφυρα που θα καθορίζει το καθεστώς παροχής προσωρινών αδειών μέχρι τη διενέργεια νέου διαγωνισμού, την οποία προανήγγειλαν χθες το βράδυ τόσο η κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη όσο και ο ίδιος ο κ. Παππάς.

Η πίεση της κυβέρνησης στην αντιπολίτευση για την συγκρότηση του ΕΣΡ αναμένεται μεγάλη. «Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να φτιάξουμε από κοινού ΕΣΡ», σημείωνε σήμερα κυβερνητική πηγή, ενώ κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν πως «το πάνω χέρι στη νέα διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ θα το έχει η κυβέρνηση», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό είτε για τη σύνθεση του οργάνου είτε για την εξασφάλιση της απαραίτητης πλειοψηφίας των 4/5 της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Όπως φαίνεται στο αμιγώς πολιτικό πεδίο, το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση, όχι μόνο απαντώντας στο αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, αλλά και αναδεικνύοντας τις ευθύνες που έχει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με το Μαξίμου. Όπως διευκρίνισαν κυβερνητικά στελέχη «η επιστροφή της πρώτης δόσης χρημάτων προς τους τέσσερις υπερθεματιστές συνεπάγεται “τρύπα” στο δημόσιο ταμείο και κατ’ επέκταση στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης (παιδικοί σταθμοί, Υγεία κ.α)». Ως εκ τούτου, κατά την κυβερνητική θεώρηση, εδώ υπάρχουν ευθύνες οι οποίες πρέπει να κατονομαστούν.

Ευχή της κυβερνητικής πλευράς είναι να τελειώσει γρήγορα η εκκρεμότητα με το ΕΣΡ και να συγκροτηθεί άμεσα σε σώμα, το οποίο με τη σειρά του να προχωρήσει σε διαγωνισμό επί τη βάσει του λεγόμενου «νόμου Παππά» (αφού το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό όχι το σύνολο του νόμου, αλλά μόνο το άρθρο 2Α, για τη δικαιοδοσία του υπουργού).

Η νέα ρύθμιση, αναμένεται να προβλέπει το δικαίωμα συμμετοχής για τα οκτώ κανάλια που πέρασαν στην τελική φάση του προηγούμενου διαγωνισμού. (ANT1, SKAI, Alpha, Star, Μαρινάκης, Σαβίδης, Καλογρίτσας και οι δύο εταιρίες κυπριακών συμφερόντων) - εκτός από το Mega, το «Ε» και το κανάλι του κ. Καρατζαφέρη.

Σχετικά με το τίμημα η κυβέρνηση προσανατολίζεται να πλησιάζει συνολικά τα 255 εκατ. ευρώ που κλήθηκαν να καταβάλουν οι τέσσερις προηγούμενοι προσωρινοί υπερθεματιστές. «Θα ήταν ευχής έργον ο νέος διαγωνισμός να φέρει τα χρήματα που και ο πρόσφατος διαγωνισμός απέφερε», σημείωνε το γραφείο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Στο ερώτημα αν υπάρχει ανησυχία για τυχόν προσβολή της νέας διαδικασίας με τις βεβαιώσεις λειτουργίας, συνεργάτης του υπουργού Επικρατείας υπογραμμίζει την κυβερνητική στόχευσή, για διευθέτηση του επί τρεις δεκαετίες άναρχου τηλεοπτικού τοπίου, με τη θεσμοθέτηση προϋποθέσεων λειτουργίας και, επιπλέον, με έσοδα για το δημόσιο ταμείο. «Όσοι προσβάλλουν τις βεβαιώσεις λειτουργίας, θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί επί σειρά ετών δέχονταν, παραμονές Πρωτοχρονιάς, την παράταση λειτουργίας των καναλιών».

Υπάρχει όμως και μια ακόμα πρακτική δυσκολία με την οποία αναμένεται να έρθει έρχεται αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός: η αδυναμία του να αλλάξει τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, πριν έρθει και ψηφιστεί στη Βουλή η νέα ρύθμιση - γέφυρα που θα καθορίζει το καθεστώς παροχής προσωρινών αδειών μέχρι τη διενέργεια νέου διαγωνισμού, την οποία προανήγγειλαν χθες το βράδυ τόσο η κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη όσο και ο ίδιος ο κ. Παππάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider