Αναταραχή στην κυβέρνηση φέρνει η απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναταραχή στην κυβέρνηση φέρνει η απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες

Σε εντελώς νέα δεδομένα οδηγεί η απόφαση-σταθμός του ΣτΕ αναφορικά με τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά, η οποία ακυρώνει στην πράξη όλο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και αναγκάζει την κυβέρνηση να προβεί σε νέα νομοθετική πρωτοβουλία, πλην όμως από εδώ και στο εξής η παρουσία του ΕΣΡ στη διαδικασία αδειοδότησης είναι κλειδί. Με άλλα λόγια, παραφράζοντας τη φράση του Μάο που έχει χρησιμοποιήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη (νέα) κατάσταση».

Οι δικαστές του ΣτΕ επέλεξαν κατά πλειοψηφία τη σκληρή γραμμή της πλήρους απόρριψης του νόμου, ενώ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Insider.gr, στο διάλειμμα που έγινε πριν από την ψηφοφορία, είχε ήδη απορριφθεί ως εναλλακτική το ενδιάμεσο σενάρια να κριθεί μεν συνταγματικός ο νόμος, πλην όμως να μπουν αστερίσκοι για τον αριθμό των αδειών. Συνεπώς, όταν οι 25 σύμβουλοι Επικρατείας μπήκαν στην αίθουσα, κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ αντισυνταγματικότητας ή μη. Και εν τέλει επέλεξαν το πρώτο.

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και πρωτοφανής. Άλλωστε, δεν μπορεί κανείς να θυμηθεί τόσο κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος, όπως η κυβερνητική εκπρόσωπος, να επιτίθεται στην πράξη εναντίον του ΣτΕ και να κρίνει την ορθότητα αποφάσεων που έχει εκδώσει ανά τα χρόνια της κρίσης, απαριθμώντας παράλληλα τι θα συμβεί τώρα που το ΣτΕ έκρινε τον νόμο αντισυνταγματικό για το πρόγραμμα κοινωνικών παροχών της κυβέρνησης. Η κ. Γεροβασίλη, πάντως, προανήγγειλε μια νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα αφορά την έκδοση προσωρινών βεβαιώσεων για όσους εκπέμπουν ήδη, μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης με βάση τον νόμο Παππά. Μάλιστα, όπως πληροφορείται το Insider.gr, το plan B είχε προετοιμαστεί τις προηγούμενες μέρες σε συσκέψεις που συμμετείχαν οι κ.κ. Νίκος Παππάς, Λευτέρης Κρέτσος και Μιχάλης Καλογήρου (γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου) και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έρθει στη Βουλή τη Δευτέρα.

Νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά σε ποιο πλαίσιο;

Είναι, επομένως, σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να επιμείνει στη νομοθετική της πρωτοβουλία. Με ποιον τρόπο όμως; Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το καθεστώς των προσωρινών βεβαιώσεων που θέλει να εκδώσει η κυβέρνηση δεν προσκρούει στην απόφαση του ΣτΕ, καθώς δεν αφορά την οριστική αδειοδότηση, αλλά την ήδη τρέχουσα εκπομπή, η οποία, σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ, είναι αντισυνταγματική από τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει μόνιμη αδειοδότηση. Επίσης, θα πρέπει να δημοσιευτεί και το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, προκειμένου η κυβερνητική πρόταση να μην προσκρούει στα όρια που θα θέτει.

Και αν τα κανάλια αρνηθούν να πληρώσουν; Οι καναλάρχες θα μπορούσαν να επικαλεστούν τον νόμο, με τον οποίο ορίστηκε ως πάροχος του ψηφιακού σήματος η Digea, λέγοντας πως ήδη εκπέμπουν νόμιμα. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν βρεθεί ένα ισχύον νομικό επιχείρημα, θα μπορούσε η κυβέρνηση να κλείσει κάποιο κανάλι, το οποίο θα αρνηθεί να πληρώσει; Έμπειροι νομικοί, με τους οποίους συζητούσε το θέμα το Insider.gr, εκτιμούσαν πως για μια τέτοια διαδικασία, όπως και για την αδειοδότηση, θα πρέπει να έχει συσταθεί σε σώμα το ΕΣΡ. Έτσι, με άλλα λόγια, από τη στιγμή που δεν υπάρχει η ΕΣΡ, η κυβέρνηση λογικά θα περιγράψει ενδεχόμενες κυρώσεις απείθειας στον νόμο, πλην όμως θα πρέπει να βρει τρόπο για «μαύρο» σε όσους αρνηθούν να πληρώσουν, προκειμένου να ασκήσει πίεση συμμόρφωσης στα κανάλια.

Τι σημαίνει η απόφαση για την κυβέρνηση και το ΕΣΡ;

Είναι σαφές πως, η απόφαση του ΣτΕ είναι μια πολιτική ήττα της κυβέρνησης, χωρίς αστερίσκους. Η κυβέρνηση επέλεξε να υπερβεί τον σκόπελο της μη συγκρότησης του ΕΣΡ δια της μετάθεσης των αρμοδιοτήτων στον κ. Παππά. Ήδη, τις προηγούμενες μέρες κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές αναγνώριζαν πως, αν συμβεί αυτό που συνέβη, θα ήταν μια ήττα για την κυβέρνηση. Πλέον, το Μέγαρο Μαξίμου θα προβεί σε νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα έχει ως στόχο τη βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του τοπίου, όμως, αν δεν συγκροτηθεί ΕΣΡ, δεν μπορεί να τρέξει διαγωνισμό. Και, για να υπάρξει ΕΣΡ, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τη χρυσή τομή με τη ΝΔ, η οποία δεν πρόκειται να συναινέσει, αν μετά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ακολουθηθούν απλώς οι προβλέψεις του νόμου Παππά. Η δεδομένη διαφωνία τονίζεται και από την πρόθεση της Πειραιώς να καταθέσει δικό της σχέδιο νόμο που θα προβλέπει συγκρότηση ΕΣΡ, απεριόριστο αριθμό αδειών και ενιαίο τίμημα. Έτσι, όπως μπορεί εύκολα να συνάγει κανείς, το πολιτικό θερμόμετρο θα χτυπήσει κόκκινο και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει τη γραμμή για «επιστροφή στην ανομία», ενώ άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης το πήγαν…πολλά βήματα παραπάνω, κάνοντας λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα». Το ερώτημα είναι: θα καταστεί δυνατό επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης να υπάρχει οριστική ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου; Με τα υπάρχοντα δεδομένα, το εγχείρημα μοιάζει δύσκολο, αν και, λόγω της απόφασης του ΣτΕ, μεγιστοποιείται η πίεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, με αποδέκτες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τι θα γίνει με τα χρήματα του διαγωνισμού και τους νέους παίκτες;

Όπως ήρθαν τα πράγματα, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να επιστρέψει στους συμμετέχοντες τον διαγωνισμό τα χρήματα που κατέβαλαν για το τίμημα, αλλά και τα ποσά των εγγυητικών επιστολών. Υπάρχει και η πληροφορία πως ενδεχομένως η κυβέρνηση θα θελήσει να κρατήσει τα χρήματα, συμψηφίζοντάς τα με οφειλές των επιχειρηματιών προς το δημόσιο, αλλά κάτι τέτοιο είναι αβέβαιο πώς θα μπορούσε να γίνει, από τη στιγμή που ο διαγωνισμός έχει ακυρωθεί εν όλω. Επίσης, οι δύο νέοι καναλάρχες, οι κ.κ. Μαρινάκης και Σαββίδης αναγκαστικά θα πρέπει να πάνε τον προγραμματισμό τους αρκετούς μήνες πίσω, με δεδομένο πως δεν προβλέπεται άμεσα διαδικασία οριστικής αδειοδότησης, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται για τα χρήματα που έχουν ήδη δώσει για υποδομές, εγκαταστάσεις και πρόσωπα. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως τα κανάλια που ετοιμάζουν δεν θα εκπέμψουν, απλώς είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ακριβώς πότε και με ποιους όρους αυτό θα γίνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider