Αβραμόπουλος: Προτεραιότητα η μετεγκατάσταση των παιδιών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αβραμόπουλος: Προτεραιότητα η μετεγκατάσταση των παιδιών

«Η κράτηση των ασυνόδευτων παιδιών δεν μπορεί να είναι ποτέ ο στόχος, αλλά μόνο η έσχατη λύση» δήλωσε την Τετάρτη ο Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών της μετανάστευσης, με αφορμή προφορική ερώτηση την οποία συνυπέγραψε ένας μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί Έλληνες ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του έτους έκθεση για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης 2010-2014 για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Τα κράτη-μέλη, εξήγησε, θα πρέπει να διασφαλίζουν τον σεβασμό των δικαιωμάτων και την κάλυψη των αναγκών των παιδιών, σε ότι αφορά στην υποδοχή, στην ψυχο-κοινωνική φροντίδα, στην αποτελεσματική επιτροπεία, στην πληροφόρηση, στη νομική υποστήριξη καθώς και στη μετακίνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας του Δουβλίνου.

Ο κ. Αβραμόπουλος τάχθηκε κατά της αυθαίρετης κράτησης των παιδιών, υπογραμμίζοντας ότι «η κράτηση δεν μπορεί να είναι ποτέ ο στόχος, αλλά μόνο η έσχατη λύση».

Η ενίσχυση της προστασίας των παιδιών προβλέπεται και στις πρόσφατες νομοθετικές προτάσεις για την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος Ασύλου, εξήγησε ο Επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά στη μετεγκατάσταση των παιδιών και των ευάλωτων ατόμων, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Παρ' όλα αυτά αναγνώρισε ότι «ελάχιστα ασυνόδευτα παιδιά έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και ελάχιστα κράτη-μέλη παρέχουν διαθέσιμες θέσεις γι αυτά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι κανένα παιδί δεν έχει μετεγκατασθεί έως τα τώρα από την Ιταλία, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Κομισιόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider