Το ΣτΕ κρίνει τον ανασχηματισμό

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ΣτΕ κρίνει τον ανασχηματισμό

Από την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες θα κριθεί η ημερομηνία ανακοίνωσης του ανασχηματισμού. Σε κάθε περίπτωση, είτε ανακοινωθεί τα επόμενα 24ώρα είτε την επόμενη εβδομάδα, το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να είναι ριζικά αλλαγμένο τόσο σε πρόσωπα όσο και στη δομή των υπουργείων.

Όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, σε περίπτωση που ο νόμος για τηλεοπτικές άδειες κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να κινηθεί άμεσα και να ανακοινώσει αιφνιδιαστικά το νέο κυβερνητικό σχήμα. Στόχος αυτής της κίνησης θα είναι να μεταφέρει την ατζέντα της επικαιρότητας μακριά από την κατάργηση του νόμου Παππά και του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, σε περίπτωση που η απόφαση του ΣτΕ είναι αυτή που θέλει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός δεν θα βιαστεί να ανακοινώσει ανασχηματισμό και θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία της κυβέρνησης σε αυτή την δικαστική περιπέτεια.

Κύκλοι της αγοράς αναμένουν τις πρωθυπουργικές αποφάσεις ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τα «παραγωγικά υπουργεία». Όπως αναφέρουν τόσο τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν αυτά τα υπουργεία όσο και η δομή τους θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία πολλών κρίσιμων ζητημάτων για την ελληνική οικονομία και την αγορά. Από τις αποκρατικοποιήσεις έως τα κοινοτικά κονδύλια και από τα κόκκινα δάνεια έως τους πλειστηριασμούς τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι πάρα πολλά.

Οι δύο κρίσιμες ημερομηνίες

Αν τελικά ο νόμος Παππά κριθεί συνταγματικός, οι κρίσιμες ημερομηνίες που οριοθετούν την ώρα ανακοίνωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι δύο:

Η πρώτη είναι η 27η Οκτωβρίου όπου αναχωρούν οι εκπρόσωποι των Θεσμών από την Ελλάδα έχοντας ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης. Δύσκολα θα αλλάξουν τα πρόσωπα που ηγούνται των κρίσιμων υπουργείων εν μέσω των συνομιλιών με το κουαρτέτο.

Η δεύτερη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 15η Νοεμβρίου, όπου φτάνει στην χώρα μας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο, ενώ ιδανικά θα πρέπει οι νέοι υπουργοί να έχουν πάρει μια «μυρωδιά» από τα νέα τους πόστα.

Δεδομένου ότι έχουμε την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου και ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν κλειδώσει τα ονόματα που θα στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι πολύ πιθανό ο ανασχηματισμός να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αυτό πάντα σε περίπτωση που το ΣτΕ βγάλει μια ευνοϊκή για την κυβέρνηση απόφαση.

Τα πρόσωπα και τα υπουργεία

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίον εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός δεν θα καθυστερήσει πολύ την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης είναι ότι δεν θέλει να τραβήξει σε μάκρος η παραφιλολογία και η σεναριολογία για το ποιοι θα είναι εντός ή εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Ήδη, ακούγονται πολλά ονόματα και μετακινήσεις προκαλώντας αντιδράσεις σε διάφορα κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση σε ότι αφορά τα πρόσωπα, ως φράση-κλειδί χαρακτηρίζεται η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: «Θα κυβερνήσω με τη γενιά μου». Δεν αποκλείεται να έχουμε στο νέο κυβερνητικό σχήμα πρόσωπα εκπλήξεις που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Όπως σημείωσε στο insider.gr έμπειρος πολιτικός αναλυτής «Θα ψάχνουμε στο Google για να βρούμε ποιοι είναι οι νέοι υπουργοί».

Ο ανασχηματισμός, σημειώνουν κύκλοι του κυβερνώντος κόμματος που γνωρίζουν τις πρωθυπουργικές προθέσεις, θα είναι δομικός. Υπουργεία θα σπάσουν, ενώ άλλα θα ενωθούν δημιουργώντας νέα υπερπουργεία με ειδικό βάρος να δίνεται στην ανάπτυξη, το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης, πάντα στο πλαίσιο της «δίκαιης ανάπτυξης». Εκτιμάται, τέλος, ότι δεν θα αλλάξει σημαντικά ο αριθμός των υπουργείων, ενδεχομένως να μειωθεί, αφού η παρούσα κυβέρνηση απέχει κατά πάρα πολύ από το «μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα» το οποίο είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider