Η γαλάζια πρόταση για το ιδιωτικό χρέος

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η γαλάζια πρόταση για το ιδιωτικό χρέος

Με την έννοια της «δεύτερης ευκαιρίας» ταυτίζεται η πρόταση της ΝΔ αναφορικά με τη ρύθμιση ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες, επιχειρήσεις και ασφαλιστικά ταμεία, την οποία παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, η τομεάρχης Ανάπτυξης Άννα Ασημακοπούλου και ο γραμματέας προγράμματος της ΝΔ Γιώργος Στεργίου σε μια προσπάθεια της Πειραιώς, πέραν των υψηλών αντιπολιτευτικών τόνων, να καταθέσει και ουσιώδεις προτάσεις που αφορούν τους πολίτες και τα πραγματικά τους προβλήματα.


Τα στελέχη της ΝΔ περιέγραψαν μια εικόνα αποσύνθεσης στην πραγματική οικονομία, με το ύψος των κόκκινων δανείων να αυξάνονται μετά τη μείωση εκ νέου που είχαν σημειώσει το 2014, ενώ παρόμοια άνοδο παρουσίασαν και οι οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία. «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας εξαιτίας του τεράστιου ιδιωτικού χρέους το οποίο αυξάνει εκ νέου μετά τη μείωση που είχε επιτευχθεί στο τέλος του 2014.Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να σηκώσουν το τεράστιο βάρος των οφειλών τους στο δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.Το δημόσιο από τη μεριά του, δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες, τα ασφαλιστικά ταμεία αναλώνουν τα αποθεματικά τους και τα πιστωτικά ιδρύματα δεν παρέχουν ούτε τη στοιχειώδη ρευστότητα στην αγορά», ανέφεραν τα στελέχη της ΝΔ, απαντώντας στο ερώτημα γιατί είναι απαραίτητη μια άμεση παρέμβαση.

Βασική στρατηγική της πρότασης της ΝΔ είναι ο διαχωρισμός των εγνωσμένως σε αδυναμία πληρωμής ευρισκόμενων πολιτών από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι «κρύβονται» πίσω από τις ευνοϊκές διατάξεις της νομοθεσίας. Εκεί συνίσταται και η έννοια της «δεύτερης ευκαιρίας», μιας και στόχος της πρότασης είναι η διευκόλυνση μιας «νέας αρχής» γι’ αυτούς που δεν τα κατάφεραν.

Τρία βήματα για τα φυσικά πρόσωπα

Όπως έγραφε το insider.gr από το απόγευμα της Δευτέρας, μια βασική παράμετρος της πρότασης της ΝΔ έχει να κάνει με τις οφειλές των φυσικών προσώπων και ιδίως αυτών που αναζητούν προστασία υπό την ομπρέλα του νόμου Κατσέλη, ενώ στο ίδιο καθεστώς προστασίας βρίσκονται και πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι απλώς επωφελούνται από την κωλυσιεργία της δικαιοσύνης. Έτσι, η πρόταση της ΝΔ περιέχει τρεις άξονες:

-Ενίσχυση των ειρηνοδικείων των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας και Θεσ/νίκης) με ειρηνοδίκες από γειτονικές περιοχές.

-Ανάθεση της εκδίκασης των εκκρεμουσών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη σε αυξημένο αριθμό ειρηνοδικών των μεγάλων αστικών κέντρων.

-Διαχωρισμός όλων των υποθέσεων σε 3 βασικές κατηγορίες:

1)Οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία.

2)Οφειλέτες με μόνο περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους.

3)Οφειλέτες με περιουσιακά στοιχεία πέραν της πρώτης κατοικίας.

Με βάση αυτό το σχήμα, κατά προτεραιότητα θα εκδικάζονται υποθέσεις που αφορούν τις περιπτώσεις της τρίτης κατηγορίας, προκειμένου να εντοπισθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Τέλος, η ΝΔ προτείνει να υπάρχει δυνατότητα και για τους συνεπείς δανειολήπτες να μπορούν να ρυθμίσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, χωρίς αυτές προηγουμένως να καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Οι προτάσεις για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Ως προς τις οφειλές επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποσκοπεί στο να ελαφρυνθούν εκείνες οι επιχειρήσεις που μπορούν να επιβιώσουν από την κρίση, με μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών όμως. Βασική έννοια εν προκειμένω είναι η ταχύτητα στην αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων και οι απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και κράτος να μην μπλέκουν σε πολυδαίδαλες διαδικασίες.

Κεντρικό ρόλο σε αυτό το μέρος παίζουν οι τράπεζες, οι οποίες κιόλας έχουν τη μεγαλύτερη τεχνογνωσία σε διαδικασίες due dilligence. Πλην όμως, για τη ρύθμιση των NPLs, θα πρέπει πρώτα να θεσμοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο κινήτρων και κυρώσεων. Η ΝΔ προτείνει, επομένως, σύνδεση της χρήσης του αναβαλλόμενου φόρου με τις αναδιαρθρώσεις κόκκινων δανείων, ποινές εποπτικού χαρακτήρα, εφόσον προσυμφωνημένοι στόχοι δεν επιτυγχάνονται, ενώ μια βασική παράμετρος στην αξιολόγηση των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών θα είναι το performance τους στη διευθέτηση κόκκινων δανείων.

Η ΝΔ παράλληλα ασκεί κριτική στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των επιχειρηματικών δανείων που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομίας, χαρακτηρίζοντας τη ρύθμιση ως «γραφειοκρατική» και «χρονοβόρα». Μάλιστα, από τη ΝΔ στέκονται και στο ότι η όποια λύση επί της ουσίας μεταχρονολογείται, ενώ κριτική ασκείται και στο ότι εν τέλει προκαλείται συμφόρηση στα δικαστήρια, μιας και ένας δικαστής θα κληθεί να επικυρώσει το πλαίσιο συμφωνίας πιστωτικού ιδρύματος-δανειολήπτη.

Αντ’ αυτού η ΝΔ προτείνει αφενός μια ρύθμιση για τις επιχειρήσεις με τζίρο έως 2,5 εκ ευρώ. Με βάση αυτή, τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεώνονται να προτείνουν ουσιαστική αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες. Παράλληλα, εφόσον υπάρξει συμφωνία οφειλέτη-τράπεζας, αυτό θα συμπαρασύρει τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η βασική προϋπόθεση είναι η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας να είναι εν λειτουργία, να υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις και να καταθέτει ισολογισμούς (εάν υποχρεούται εκ του νόμου).

Για όλες τις επιχειρήσεις, τώρα, η ΝΔ προτείνει την αναβίωση του κεφαλαίου 3 του νόμου Δένδια. Με βάση αυτό, ο οφειλέτης πρέπει να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία υποβολής αίτησης για προστασία, αφού έχει συναινέσει το 50,1% των πιστωτών του. Εφόσον το δικαστήριο αποδεχθεί την αίτηση και ρυθμίσει τα οφειλόμενα κατά την αίτηση ρύθμισης, τότε η ρύθμιση ισχύει αυτόματα για όλες τους πιστωτές του αιτούντος, δηλαδή και οφειλές σε ταμεία και εφορία. Παράλληλα, θα υπάρχει δυνατότητα αναστολής των ατομικών και συλλογικών διώξεων των πιστωτών έναντι του οφειλέτη, ενώ θα προβλέπεται η αποπληρωμή των οφειλομένων προς εργαζομένους σε 12 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Και αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα

Τέλος, βασικό κομμάτι του πλαισίου ρύθμισης που προτείνει η ΝΔ είναι και η συνολική αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα. Η ΝΔ προτείνει την ριζική απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας με στόχο η διαδικασία ρευστοποίησης της πτωχευτικής περιουσίας και η εξόφληση των πιστωτών να ολοκληρώνεται εντός 24 μηνών. Κρίσιμες παράμετροι θα είναι ο περιορισμός των νομικών παραθύρων για καθυστερήσεις , η εκκαθάριση από εταιρείες-φαντάσματα, με συγχώνευση δικαστικών διαδικασιών, με απλοποίηση των μορφών εκκαθάρισης, με κατάργηση ενδιάμεσων χρονοβόρων σταδίων και με σημαντική μείωση του χρόνου απαλλαγής από τα χρέη σε τρία χρόνια. Τέλος, η ΝΔ προτάσσει την ανάγκη αξιοποίησης και του νέου επαγγέλματος των συμβούλων αφερεγγυότητας, με αρκετές όμως ασφαλιστικές δικλείδες, όπως π.χ. θέσπιση κώδικα δεοντολογίας για σύγκρουση συμφερόντων κ.α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider