Πολεμική κατάσταση εντός και εκτός έδρας για την κυβέρνηση

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολεμική κατάσταση εντός και εκτός έδρας για την κυβέρνηση

Σε… πολεμική κατάσταση βρίσκεται η κυβέρνηση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέτωπο, όπως επιβεβαιώθηκε και δια στόματος του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Κυριακής. «Έχουμε μπροστά μας μια σειρά από μάχες στο εσωτερικό και το εξωτερικό και η έκβασή της θα κρίνει την πορεία της χώρας για πολλά χρόνια, αλλά και τη θέση της Αριστεράς στο πολιτικό τοπίο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, κάτι προϊδεάζει αν μη τι άλλο για την πολιτικά πυκνή συνέχεια που επίκειται.

«Ας μιλήσουμε ανοικτά, είμαστε σε μια φάση πολεμική. Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και οι συνεταίροι του δίνουν αγώνα χωρίς αύριο εναντίον μας. Ξέρουν ότι είναι η τελευταία πράξη του έργου. Αν αποτύχουν και τώρα η παλινόρθωση του καθεστώτος θα καταρρεύσει οριστικά και αμετάβλητα», ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Τσίπρας, επαναφέροντας επί της ουσίας τη θεωρία της αριστερής παρένθεσης, η οποία χρονολογείται από το τέλος του 2014. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή του κ. Τσίπρα να απευθυνθεί στο εσωτερικό του ακροατήριο, προκειμένου να κινητοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη ενόψει των συγκρούσεων που επίκεινται τόσο στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης όσο και στη λεγόμενη «μάχη εναντίον της διαπλοκής». «Όπως είπα και στη Βουλή ο πόλεμος έχει πάρει τον χαρακτήρα «άτυπου πραξικοπήματος». Μιλώ για μιντιακό πραξικόπημα από αυτούς που είχαν κάνει το κράτος «πελάτη» και ήλεγχαν την ενημέρωση του λαού. Τώρα που βλέπουν κυβέρνηση αποφασισμένη να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε αντεπιτίθενται με κάθε μέσο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις.

Είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός κάνει προσπάθεια πολιτικής αντεπίθεσης, τόσο σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση. Άλλωστε, με τη δεύτερη αξιολόγηση να έχει ξεκινήσει ήδη από το Σαββατοκύριακο και μάλιστα όχι με τους καλύτερους οιωνούς, το Μέγαρο Μαξίμου ψάχνει εναγωνίως ένα θετικό αφήγημα, προκειμένου και ο «παγωμένος» ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει τους ρυθμούς του κεντρικού κυβερνητικού επιτελείου, προκειμένου η μάχη να δοθεί en bloc.

Κάπως έτσι, ο πρωθυπουργός έριξε τα πυρά του εκ νέου εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της εγχώριας «διαπλοκής», πλην όμως για τη διαπραγμάτευση επέλεξε ηπιότερους τόνους σε σχέση με αυτούς του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. «Το σχέδιο είναι σαφές: η χώρα το συντομότερο να απαλλαγεί από την αυστηρή και αυταρχική επιτροπεία. Το πρόγραμμα ήταν επιλογή μας να είναι εμπροσθοβαρές, ώστε στη συνέχεια να προσανατολιστούμε στην αναπτυξιακή προοπτική. Η πρώτη αξιολόγηση είχε τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας. Το καταφέραμε χωρίς πρόσθετα μέτρα. Είμαστε στη φάση που πρέπει να προχωρήσουμε στη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά ταυτόχρονα τώρα είναι η ώρα για οριστικές αποφάσεις στο ζήτημα του χρέους», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος παράλληλα χαρακτήρισε τις αποφάσεις για το χρέος «συμβατική υποχρέωση» των εταίρων μας, ενώ επίσης επανέλαβε την ανάγκη η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εφόσον ολοκληρωθούν δύο ορόσημα: η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και ο καθορισμός του οδικού χάρτη για τη μείωση του χρέους.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, παρά την…δύσκολη αρχή στις διαπραγματεύσεις, όπου παρατηρήθηκε μεγάλο χάσμα τόσο σε ό,τι αφορά τον ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις όσο σε ό,τι έχει να κάνει με τα εργασιακά (κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν πως το ραντεβού Κατρούγκαλου-Θεσμών μονοπωλήθηκε από σκληρές θέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτές), εξέπεμπαν μήνυμα αισιοδοξίας πως η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί εγκαίρως, ήτοι προς το τέλος Δεκεμβρίου ή έστω στις αρχές του 2017. Πλην όμως, από το πρωθυπουργικό επιτελείο εμφανίζονται κάθετοι ως προς το ζήτημα του χρέους, λέγοντας πως η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων από την ελληνική πλευρά θα πρέπει να συνοδεύεται και από τήρηση των όσων έχουν συνυπογράψει οι δανειστές αναφορικά με το χρέος. Μάλιστα, παρά την γερμανική εναντίωση, η κυβέρνηση επιμένει στο ζήτημα, με τον πρωθυπουργό να λέει χαρακτηριστικά από το βήμα της Κ.Ε. πως «έχουμε συμμάχους».

Φυσικά, σε έναν πόλεμο-όπως επέλεξε να το ορίσει ο κ. Τσίπρας-υπάρχει και το ενδεχόμενο της ήττας, εν προκειμένω τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το σχόλιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επί του ζητήματος; Όπως το έθετε εις εξ αυτών στο insider.gr, επιλέγοντας μια ρήση του Καζαντζάκη «μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;» Πολέμα!». Άλλωστε, όπως εξηγούσε το ίδιο στέλεχος, η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα κάθε άλλο παρά αίσθηση παραίτησης ανέδιδε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider