Τσίπρας: Να βγούμε από την μέγγενη της επιτροπείας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Να βγούμε από την μέγγενη της επιτροπείας

Τώρα είναι η ώρα για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για μάχη ενάντια στην διαπλοκή, κάνοντας λόγο για άλλη μια φορά για «μιντιακό πραξικόπημα» και σημείωσε πως στόχος είναι να «βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπείας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η χώρα αλλά και το κόμμα έχουν μπροστά τους μια «σειρά από μάχες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό που η έκβαση τους θα κρίνει την πορεία της χώρας για πολλά χρόνια».

Ο ίδιος έθεσε ως χρονιά ορόσημο το 2012. «Μέσα στην πενταετία μέχρι το 2021 να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα αλλά κυρίως τις αιτίες που οδήγησαν την χώρα προς την καταστροφή», τόνισε σημειώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν η φοροδιαφυγή, το πελατειακό κράτος, και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και να γίνει ανακατανομή βαρών.

Μιντιακό πραξικόπημα

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε για άλλη μια φορά λόγο για ιδιότυπο μιντιακό πραξικόπημα, «οργανωμένο και ενορχηστρωμένο από όσους είχαν κάνει το κράτος πελάτη, έπαιρναν δάνεια με "αέρα" και ήλεγχαν την ενημέρωση».

«Τώρα που βλέπουν τα προνόμια να χάνονται, αντεπιτίθενται με κάθε μέσο. Όμως δεν θα τους περάσει. Δεν θα υποχωρήσουμε σε κανέναν από τους μεγάλους αγώνες. Έχουμε μάθει να επιβιώνουμε έχοντας απέναντι εχθρικά μέσα. Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτοί δεν έχουν μάθει να περνάνε από το δημόσιο ταμείο, να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους. Για εμάς η διαρκής σύγκρουση με την διαπλοκή δεν είναι πληγή. Είναι παράσημο. Είναι το διαρκές σήμα ότι δεν γινόμαστε όμοιοι με το σύστημα που λεηλάτησε την κοινωνία και μας βύθισε στην χρεοκοπία».

«Η διαρκής σύγκρουση με αυτό που ονομάζουμε διαπλοκή είναι παράσημο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το χρέος και η συμφωνία του 2015

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση και το χρέος ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από αυτό το καθεστώς της σκληρής επιτροπείας. «Το πρόγραμμα ήταν επιλογή μας να είναι εμπροσθοβαρές, ώστε να προσανατολιστούμε στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας».

«Το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης είχε πολλά μέτρα. Στην φάση που θα πρέπει να προχωρήσουμε σε όσα προβλέπει η δεύτερη αξιολόγηση, όμως ταυτόχρονα τώρα είναι η ώρα να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στο ζήτημα του χρέους», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως η διευθέτηση του χρέους δεν είναι απλά ανάγκη αλλά συμβατική υποχρέωση. «Είναι σε όλους σαφές ότι δεν χωράνε καθυστερήσεις».

«Η χώρα πρέπει το συντομότερο δυνατό να απαλλαγεί από το καθεστώς της σκληρής επιτροπείας.

Η Ελλάδα δικαιούται, περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης το συντομότερο δυνατόν, να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Για την ένταξη οι όροι είναι σαφείς: Να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος στα πλαίσια των αποφάσεων του Eurogroup, ταυτόχρονα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης».

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι η στάσης τη της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ο οποίος ενόσω ήταν στη κυβέρνηση είχε την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι το χρέος είναι βιώσιμο και δε χρειάζονται μέτρα παρά μόνο πιστοποιητικό βιωσιμότητας. Τώρα που είναι στην αντιπολίτευση υιοθετεί την άποψη του ΔΝΤ, ότι πιθανώς πρέπει να ανταλλάξουμε τη μείωση των πλεονασμάτων στο μέλλον με ακόμη περισσότερα μέτρα υιοθετώντας την άποψη ορισμένων εταίρων ότι το χρέος αποτελεί μοχλό εκβιασμού για την επιβολή προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα.

«Αυτή είναι λοιπόν η θέση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά, πως χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τη κρίση, να μην έχει αυταπάτες για το τι θα συνέβαινε στη χώρα δίχως τη πολιτική αλλαγή του 2015 και κυρίως να μην ξεχνά τι θα συνέβαινε τώρα αν τη κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος την έκαναν οι ομοϊδεάτες του κ. Σόιμπλε».

Τα εργασιακά και η διαπραγμάτευση

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος στην αδήλωτη εργασία και τον διαρκή φόβο της απόλυσης.

«Το σημαντικότερο βήμα είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αποτελεί προστασία και είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο. Με αυτές τις αρχές πάμε στις διαπραγματεύσεις για τη β' αξιολόγηση, εντείνοντας τη δουλειά μας στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας», τόνισε.

Σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αναφερόμενος και πάλι στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η όποια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα είναι δεσμευτική. Πρόσθεσε, πως κανάλια που δεν πήραν άδεια ασκούν πιέσεις στα όρια του bullying σε δικατές και επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι ξεπληρώνει γραμμάτια από την πρώτη ημέρα της εκλογής του.

«Στην προσπάθειά μας για το διαγωνισμό δεν είχαμε απέναντι μόνο τους καναλάρχες, αλλά και τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, που από την πρώτη στιγμή άλλαξε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχίζοντας να ξεπληρώνει από την πρώτη μέρα τα γραμμάτια της εκλογής του. Αρνήθηκε να προτείνει καν υποψηφιότητες για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Στόχος του ήταν να μη γίνει κανένας διαγωνισμός και τον υπονόμευσε. Οι ίδιοι άνθρωποι που μπλόκαραν το ΕΣΡ λένε ότι η διενέργεια του διαγωνισμού δίχως ΕΣΡ είναι αντισυνταγματική. Και λένε συνειδητά ψέματα ότι για τους όρους του διαγωνισμού αποφάσισε μόνος του ο αρμόδιος υπουργός. Ενώ η αλήθεια είναι ότι αποφάσισε η πλειοψηφία της Βουλής».

«Θέλουν να δοθούν πίσω τα 258 εκατ. ευρώ στις τσέπες αυτών που έχουν μάθει να μην πληρώνουν. Το καθεστώς της μη αδειοδότησης είναι αντισυνταγματικό. Και ο νόμος που εφαρμόζουμε κι έχει δικαιωθεί από την κοινή γνώμη. Ευθύνεται προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης. Ο νόμος δίνει τη μόνη ορθή λύση. Στη λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών που είχε λάβει χαρακτηριστικά ντε φάκτο καθεστώτος. Αν κάποιοι θέλουν να ψάξουν για όσους παρεμβαίνουν στη Δικαστική εξουσία, δεν έχουν παρά να δουν τι ακριβώς μας είπε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κλέινοντας τον ομιλία του στη Βουλή: Υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα και δεν θα αργήσει η μέρα που η θεσμική εκτροπή που επιχειρείται θα πέσει στο κενό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Τι θα πει αυτό; Ομολογία πραξικοπήματος; Ποιοι είναι αυτοί που δεν ξέρουμε; Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε; Προς τι ο απειλητικός τόνος; Τις απειλές στο κόμμα του! Την Αριστερά την απείλησαν πολύ ισχυρότεροι από εκείνον και δεν τη λύγισαν. Δεν θα την τρομάξει το παιδί της Siemens, το παιδί της διαπλοκής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider