Έρχεται κρίσιμο διήμερο για τις διαπραγματεύσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται κρίσιμο διήμερο για τις διαπραγματεύσεις

Κρίσιμο αναμένεται να είναι το επόμενο διήμερο για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης με το εργασιακό, τα κόκκινα δάνεια και τα φορολογικά να «πέφτουν» στο τραπέζι μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Θεσμών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε πρέπει να έχουν κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα όπως είναι τα πλεονάσματα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Κατά τις επαφές που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των Θεσμών την Παρασκευή δόθηκε το «πράσινο φως» για την υποδόση των 1,7 δισ. ευρώ, η εκταμίευση της οποίας αναμένεται να εγκριθεί από το Euroworking Group στις 24 Οκτωβρίου. Το ποσόν αυτό αφορά στο υπόλοιπο των 2,8 δισ. ευρώ τα οποία έχουν ήδη εκταμιευθεί.

Όσον αφορά στο νέο Υπερταμείο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών στη συνάντηση της Παρασκευής αποφασίστηκε ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του νέου Υπερταμείου θα προχωρήσει σε διεθνή προκύρηξη για τη στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου του νέου φορέα προκειμένου να προσλάβει σύμβουλο από την αγορά ο οποίος θα καταρτίσει short list με τους υποψηφίους για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου και των λοιπών μελών του Δ.Σ. Σε κάθε περίπτωση η στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου θα πρέπει να γίνειμέχρι το τέλος του 2016

Το πρόγραμμα των σημερινών επαφών ξεκίνησε με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (EEΣΠ) και για τα ληξιπρόθεσμα (υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο), ενώ ακολουθούν συναντήσεις για την εκπαίδευση παρουσία του υπουργού Παιδείας, κ. Φίλη και τη διαφθορά παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Η συνάντηση του υπουργού Ενέργειας, κ. Σκουρλέτη για την ενέργεια και το κτηματολόγιο αναβλήθηκε.

Η συνέχεια της διαπραγμάτευσης έχει οριστεί για την Κυριακή όπου θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια, τα φορολογικά και το εργασιακό. Το παρών θα δώσει και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Delia Velculescu ενώ μέρος στις συναντήσεις θα λάβουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις θα τεθεί την Κυριακή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Στην ατζέντα της ίδιας ημέρας βρίσκονται επίσης, το θέμα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό διακανονισμό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ζητήματα του φορολογικού καθεστώτος, όπως τα νομοσχέδια για το «πλαστικό χρήμα» και την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων.

Όσον αφορά στα εργασιακά, βάση της συζήτησης θα αποτελέσει το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής, που αντικατοπτρίζει πολλές από τις ελληνικές θέσεις, ωστόσο οι Θεσμοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχτούν και πόσο μάλλον να υιοθετήσουν προτάσεις «από το παρελθόν», που κινούνται κατά της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς αποτελεί η δυναμική έναρξη του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των Θεσμών και για τον λόγο αυτό ο αρμόδιος υπουργός είναι αποφασισμένος να συμπεριλάβει εξαρχής στην ατζέντα το ελληνικό αίτημα για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων .

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να τεθούν και δύο «ουρές» από το ασφαλιστικό, το πάγωμα των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς και η δυνατότητα μετατροπής των ταμείων εφάπαξ σε επαγγελματικά.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των συναντήσεων για την Κυριακή διαμορφώνεται ως εξής:

11:00- 12:00. Επισκόπηση (υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης).

12:00- 13:00. Επιχειρηματικό περιβάλλον (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης).

14:00- 15:30. Εξωδικαστικός διακανονισμός (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και του ΤΧΣ).

15:30-17:00. Φορολογικά (Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, Γιώργος Πιτσιλής).

17:30- 19:00. Αγορά εργασίας (υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αυτός ο πρώτος γύρος της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου οπότε και θα γίνει επισκόπηση προόδου και θα οριστικοποιηθούν τα νομοθετήματα που θα πρέπ0ει να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Σημειώνεται, ότι αύριο, Σάββατο, ο ΥΠΟΙΚ θα μιλήσει σε φόρουμ στην πόλη Μπρίζ του Βελγίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider