Τσίπρας: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους

Το μήνυμα πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε, διευκρινίζοντας πως οι θέσεις της Ελλάδας στο προσφυγικό, τον πυρήνα των οποίων στήριξε η πλειονότητα των κρατών- μελών, αντανακλώνται στα σημερινά συμπεράσματα της Συνόδου.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε εφικτό το σχέδιο βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας πως αναμένει θετικές αποφάσεις από το Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε για πολλοστή φορά, μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από την πλευρά των εταίρων, τονίζοντας πως η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και επισημαίνοντας εκ νέου πως αυτό που έχει ανάγκη και δικαιουται η χώρα είναι να δοθεί ένα ισχυρό σήμα προς επενδυτική κοινότητα. Και αυτό, όπως είπε, δεν μπορεί να δοθεί με διαρκείς αναβολές και καθυστερήσεις σε όσα έχουν συμφωνηθεί.

Προειδοποίησε ακόμη πως αν δεν σταματήσει η αναβλητικότητα υπάρχει κίνδυνος για την επιτυχία του προγράμματος, ενώ έστειλε μήνυμα ότι κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη, εν όψει μάλιστα μίας εκλογικής χρονιάς για κάποιες χώρες.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί το συντομότερο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «ώστε να γίνει πόλος επενδύσεων που θα δημιουργήσουν πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2017».

Σημείωσε μάλιστα πως η βιώσιμη λύση για το χρέος δεν είναι ζήτημα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, αλλά εθνικός στόχος, ο οποίος θα δώσει σε μία χώρα που έχει υποστεί μία τρομακτική αποεπένδυση την δυνατότητα να δεχτεί επενδύσεις.

«Τα προγράμματα προσαρμογής έγιναν για να προετοιμάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές αλλιώς θα είναι αναγκασμένοι οι Ευρωπαίοι να έχουν την Ελλάδα σε προγράμματα και να τη δανείζουν οι ίδιοι και φυσικά η χώρα να είναι στον γύψο» συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

«Ανεπαρκής» η αλληλεγγύη στο προσφυγικό

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο κ. Τσίπρας, τόνισε πως τα κράτη μέλη δεν μπορούνα να εφαρμόζουν ευέλικτα την αλληλεγγύη. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Συρία υπογραμμίζοντας πως είναι απαραίτητη η ειρήνη και η σταθερότητα στη περιοχή και πως κανείς δεν επιθυμεί άλλες αναταράξεις στην Ευρώπη.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνόδου έγινε σαφής η κυρίαρχη αντίθεση εντός της Ε.Ε., με χωρες προσηλωμένες στις αρχές της αλληλεγγύης και μια σειρά άλλων χωρών που έχουν την αποψη των αποκλεισμών, των τειχών, ενώ θεωρούν πως οτιδηποτε δεν είναι στη δική τους αυλή δεν τους απασχολεί.

«Εμείς είπαμε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εφαρμόζεται α λα καρτ» τόνισε, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα σηκώνει σχεδόν το σύνολο του βάρους της προσφυγικής κρίσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την υποδοχή των ροών.


«Θα πρέπει οι συμφωνίες που έχουμε κάνει να τηρούνται από όλους» τόνισε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε απαραδεκτο να υπάρχει η δεσμευση για αποστολή εκατοντάδων ειδικών ασύλου στα νησιά και σήμερα να βρίσκονται εκεί μόλις 32, όπως επίσης το να υπάρχει εδώ και καιρό η απόφαση του Ευρωπαικού Συμβουλίου για 66.000 πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν σε χωρες της ΕΕ και έως τώρα να έχουν γίνει μόνο 5.200 μετεγκαταστάσεις.

Επιπλέον χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να έχει συμφωνηθεί η αναθεώρηση του Δουβλίνου και κάποιες χώρες να προτείνουν ένα ακόμη πιο άδικο σχέδιο.

Για την συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο, διευκρίνισε πως διεξήχθηκε σε καλό κλίμα και πως βρήκε απόλυτη κατανόηση από τους ομολόγους τους στο θέμα του Κυπριακού.

«Κατανόηση» για το Κυπριακό

Κατανόηση για το κυπριακό ζήτημα δήλωσε πως βρήκε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Γάλλο Πρόεδρο Francois Hollande και τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα πρωτίστως παράνομης εισβολής και κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου και δεν μπορεί να νοείται βιώσιμη η λύση που προβλέπει τη μόνιμη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Στο σκέλος των εγγυήσεων, επεσήμανε ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: «Είναι αναχρονιστικό και πρέπει να καταργηθεί». Πρόσθεσε, δε, ότι η μεγαλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του κυπριακού λαού είναι μία δίκαιη λύση χωρίς την παρουσία στρατευμάτων.

Αναφορικά με τη σύντομη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Theresa May, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κ. May ακολουθεί τη γραμμή του προκατόχου της, δηλαδή η Βρετανία δεν θα ζητήσει αξιώσεις περί εγγυήσεων εάν οι άλλες δυνάμεις δεν θέσουν παρόμοια αξίωση.

Τέλος, ανέφερε πως «με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς και αισιόδοξοι ότι δημιουργείται ένα θετικό κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού».

«Ναι» σε επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία

Τη «σαφή θέση» της ελληνικής κυβέρνησης κατά των περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, παρά την ευθύνη που φέρει στην κλιμάκωση της βίας στο Χαλέπι, εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως είναι απαραίτητος ένας «θετικός διπλωματικός ρόλος» της ΕΕ υπέρ της «ειρήνης» και της «σταθερότητας» στην περιοχή. «Έστω και αυτή η εύθραυστη κατάπαυση πυρός είναι θετική», σημείωσε, προσθέτοντας, όμως, πως οι λύσεις πρέπει «να επουλώνουν τις πληγές και όχι να τις πολλαπλασιάζουν». Καταδικάζοντας τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων στο Χαλέπι και αλλού, ανέφερε πως η ΕΕ πρέπει να ασκήσει σημαντική πίεση σε όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται στους βομβαρδισμούς, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτα ο εγκλωβισμός της Ευρώπης σε έναν κύκλο αλλεπάλληλων κυρώσεων και ψυχροπολεμικής ρητορικής.

Σε ό,τι αφορά την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (CETA), ο κ. Τσίπρας τόνισε πως με τη μορφή που είχε πριν από έναν χρόνο, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να την κάνει αποδεκτή και είχε διατυπώσει «ενστάστεις και αντιρρήσεις». Ωστόσο, επεσήμανε πως οι διορθωτικές προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση σε τέσσερα σημεία υιοθετήθηκαν «σε μεγάλο βαθμό».

Αυτά τα σημεία αφορούν την κύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά Κοινοβούλια, την επίλυση των διαφορών μεταξύ ιδιωτικού τομέα και κυβερνήσεων σε εθνικά και διεθνή δικαστήρια και όχι σε «ad hoc» δικαστήρια, τη ρητή δέσμευση ότι η πολιτική θα ασκείται ελεύθερα από τις εθνικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επανεθνικοποιήσεων και, τέλος, τη ρητή δήλωση για προστασία των εργασιακών, περιβαλλοντικών και καταναλωτικών δικαιωμάτων στον ύψιστο βαθμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider