Εβδομάδα – φωτιά για την κυβέρνηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομάδα – φωτιά για την κυβέρνηση

Εβδομάδα – φωτιά αυτή που ξεκινά τη Δευτέρα για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα.

Μετά από μια εβδομάδα κρίσιμων επαφών σε Νέα Υόρκη και Βιέννη, όπου μίλησε ανοιχτά για την ανάγκη άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και την χωρίς άλλες αναβολές συλλογική αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να «ριχτεί» εκ νέου στη μάχη της καθημερινότητας, καθώς πολλά είναι τα ανοιχτά μέτωπα που τον περιμένουν.

Μέσα στην εβδομάδα η Βουλή καλείται να ψηφίσει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της υπό-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να σχεδιαστεί και το πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός 20ημέρου. Και όλα αυτά, ενώ το ΔΝΤ – όπως έγινε γνωστό την περασμένη Παρασκευή – επιμένει να ζητά νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις.

Καθοριστική για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης είναι και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα – ή μη – του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Παρά το γεγονός πως το κλίμα είναι ήδη βαρύ για την κυβέρνηση, πρόσθετες «σκιές» ρίχνουν στο Μαξίμου τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, τα οποία δείχνουν να διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, μεγάλο προβάδισμα τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην παράσταση νίκης, καταγράφει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία, σε δημοσκόπηση της εταιρείας MRB που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Real News.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 24,2% και προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 7,3%, ο οποίος συγκεντρώνει 16,9%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,3%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,6%, το ΚΚΕ με 4,6%, η Ένωση Κεντρώων με 2,5%, οι ΑΝΕΛ με 2,4%, το Ποτάμι με 2,1% όπως επίσης και η Πλεύση Ελευθερίας, και η Λαϊκή Ενότητα με 1,3%. Στο 19,8% το λευκό/άκυρο και η αποχή. Στο 9% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 39%, συγκεντρώνοντας 59,6% έναντι 20,6% που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συγκεντρώνει 30,4%, έναντι 19,3% του Αλέξη Τσίπρα. Κανένας, απαντά το 48,3%.

Με 12,5 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Polls που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής.

Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. προηγείται με ποσοστό 31% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 18,5%. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 6,5% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συγκεντρώνει 5%, ενώ στη Βουλή φαίνεται να μπαίνει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 3%. Οι ΑΝ.ΕΛ. με 2% μπορεί να εξασφαλίσουν την είσοδο και πάλι στη Βουλή, όπως και η Ενωση Κεντρώων συγκεντρώνει επίσης 2%, η Λαϊκή Ενότητα 1,5%. Σε διπλάσια ποσοστά παραμένουν οι αναποφάσιστοι.

Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στο ερώτημα ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα έβγαινε πρώτο αν γίνονταν εκλογές τώρα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 61,2%, έναντι 14% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider