Πώς κερδίζουν χαμηλόμισθοι και μεσαία τάξη από το πρόγραμμα της ΝΔ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς κερδίζουν χαμηλόμισθοι και μεσαία τάξη από το πρόγραμμα της ΝΔ
Τα τέσσερα παραδείγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πώς ευνοούνται μικρά και μεσαία εισοδήματα από το πρόγραμμα της ΝΔ.

Ο φωτισμένος τοίχος του άλλοτε ελαιουργείου που βρισκόταν πίσω από την πλάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες το απόγευμα στην Ελευσίνα, παρέπεμπε σε κάτι που υπήρχε, αλλά δεν υπάρχει σήμερα. Θα μπορούσε, ίσως κανείς να το δει σαν αλληγορία, αν σκεφτεί ότι ο χώρος που ήταν από τις πρώτες βιομηχανίες της Δυτικής Αττικής έχει μετατραπεί πλέον σε χώρο τέχνης και εκδηλώσεων: ό,τι υπήρξε μπορεί να υπάρξει ξανά.

Η επιλογή της Ελευσίνας προφανής για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: μια περιοχή λαϊκή, με ανθρώπους ταλαιπωρημένους από το πέρασμα της κρίσης. Ταιριαστό σκηνικό για να περιγράψει ο πρόεδρος της ΝΔ πτυχές της οικονομικής πολιτικής του κόμματός του που αφορούν τους χαμηλόμισθους, αλλά και τη μεσαία τάξη. Τους ανθρώπους, δηλαδή, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη ήταν να περάσει ένα μήνυμα: οι «μικροί» και οι «μεσαίοι» μπορούν βάσιμα να κερδίσουν από το σχέδιο της ΝΔ για την οικονομία. Προς τούτο και τα τέσσερα παραδείγματα, με τα οποία προσπάθησε να σκιαγραφήσει πώς θα ωφεληθεί η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών από τις πολιτικές της ΝΔ.

Κάπως έτσι, επινοήθηκε ο Γιάννης, ένας μισθωτός που παίρνει τον μέσο ετήσιο μικτό μισθό, της τάξης των 2.400 ευρώ. Ο Γιάννης, με βάση τους υπολογισμούς του επιτελείου της ΝΔ, έχοντας ένα περιουσιακό στοιχείο με δάνειο στο όνομά του, θα δει στο τέλος της χρονιάς όφελος 1280 ευρώ από την εφαρμογή των πολιτικών της ΝΔ. Δεύτερο παράδειγμα, ένα ζευγάρι, ένας νέος που παίρνει τον κατώταο μισθό και μια ελεύθερη επαγγελματίας. Η κοπέλα θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος, ενώ θα ωφεληθεί και από τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%, ενώ ο σύντροφός της θα δει τον μισθό του να αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Αν, δε, θέλουν να κάνουν και ένα παιδί, θα έχουν και την ωφέλεια των 2.000 ευρώ, αλλά και των επιπρόσθετων 1.000 ευρώ στο αφορολόγητο.

Τρίτο παράδειγμα, δύο εργαζόμενοι με δύο παιδιά, με το ένα από αυτά να είναι σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Με βάση το σχέδιο της ΝΔ, η σύζυγος που εργάζεται ως αναπληρώτρια καθηγήτρια θα αποκτήσει προοπτική διορισμού, ενώ και το παιδί της θα απορροφηθεί σε παιδικό σταθμό ή θα έχει λαμβάνειν ένα κουπόνι ως 180 ευρώ τον μήνα για ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Ο, δε, πολιτικός μηχανικός σύζυγός της που έχει φύγει και εργάζεται στο εξωτερικό, θα το σκεφτεί να επανέλθει με την προοπτική της αναζωογόνησης της οικοδομής και της αγοράς ακινήτων.

Τέταρτο και τελευταίο παράδειγμα: ένας 55χρονος δημόσιος υπάλληλος, με στεγαστικό δάνειο, και μια σύζυγο που διατηρεί ένα μικρό καφενείο με χρέη σε ΕΦΚΑ και εφορία. Με βάση τον σχεδιασμό της ΝΔ, πέρα από τη μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση συνολικά, η επιχειρηματίας θα είναι και ωφελημένη από μια νέα, απλούστερη και ταχύτερη διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί δύο τινά. Αφενός, να πείσει ότι το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ ωφελεί με τρόπο απτό την τσέπη των πολιτών και ιδίως των μη εχόντων. Αφετέρου, να ξεκαθαρίσει ότι αυτές είναι οι προτάσεις της ΝΔ, όχι αυτές που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider