Ζητείται συνολική λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζητείται συνολική λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Με κύριο αντικείμενο το νόμο Κατσέλη συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Με κύριο αντικείμενο το νόμο Κατσέλη συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, για το οποίο αναζητείται συνολική λύση.

Σημειώνεται ότι ο νόμος Κατσέλη ισχύει έως το τέλος του 2018 και αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 150.000 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών ή προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της λιγότερο από τρεις μήνες για να προωθήσει κάποια λύση επί του θέματος της πρώτης κατοικίας, και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει το ενδεχόμενο διατήρησής της προστασίας αλλά με μειωμένα όρια.

Στις 15 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε ισχύ η άρση του τραπεζικού απορρήτου, μετά από τις έντονες πιέσεις των δανειστών που ανησυχούν ότι στον Νόμο βρίσκουν καταφύγιο πλέον κυρίως στρατηγικοί κακοπληρωτές -δανειολήπτες, δηλαδή, που ενώ έχουν τα μέσα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, δεν το κάνουν.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, «αδημονούν» για την εκπνοή του Νόμου Κατσέλη προκειμένου να φέρουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές «προ των ευθυνών τους», καθώς δέχονται ισχυρές πιέσεις για ταχύτερη απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Θυμίζεται ότι ο νόμος Κατσέλη επιτρέπει στον οφειλέτη σήμερα να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση κύρια κατοικία με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη, με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις

Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του ΚΥΣΟΙΠ βρέθηκε, επίσης, το θέμα του ιδιωτικού χρέους. Σε αυτή συμμετείχαν, υπό τον υφυπουργό παρά τω προθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Καθημερινότητας του Πολίτη Αλέκος Φλαμπουράρης και ο ο γγ Συντονισμού, Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider