«Θολό» το τοπίο για τις εξοικονομήσεις από την επισκόπηση δαπανών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Θολό» το τοπίο για τις εξοικονομήσεις από την επισκόπηση δαπανών
Μπορεί φέτος να εξοικονομήθηκαν 260 εκατ. ευρώ από την επισκόπηση δαπανών στο Δημόσιο, ωστόσο το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 που εστάλη χθες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εμπεριέχει προσδιορισμένες εξοικονομήσεις από το λεγόμενο spending review.

Για όσους δεν το γνωρίζουν η επισκόπηση δαπανών είναι «τέκνο» του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και ουσιαστικά συνίσταται στον εντοπισμό όλων των μη παραγωγικών δαπανών των υπουργείων που μπορούν να ψαλιδιστούν.

Το 2016 και το 2017 το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη συγκέντρωση, επεξεργασία και αποτίμηση προτάσεων για πολιτικές εξοικονόμησης πόρων από τα υπουργεία, με σκοπό τη δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου, ώστε να ενισχυθούν οι δράσεις για την κοινωνική προστασία ευάλωτων πληθυσμών σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα με τρόπο διατηρήσιμο, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων. Τις προτάσεις αυτές τις ενσωμάτωσε στους προϋπολογισμούς των ετών 2017 και 2018.

Σε συνέχεια των επισκοπήσεων αυτών και στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου καθιέρωσης των επισκοπήσεων δαπανών ως ενός μόνιμου εργαλείου αξιολόγησης της χρήσης των δημόσιων πόρων, το υπουργείο Οικονομικών εμβάθυνε εφέτος περαιτέρω στη διαδικασία αυτή με τρία νέα στοχευμένα προγράμματα.

Η επισκόπηση δαπανών κατά το 2018 υλοποιήθηκε από τη νεοσύστατη, βάσει του καινούριου οργανογράμματος του υπουργείου Οικονομικών, Διεύθυνση Αξιολόγησης Δράσεων Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και επικεντρώθηκε στις δαπάνες των υπουργείων Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υποδομών και Μεταφορών, με έμφαση σε εποπτευόμενους από αυτά φορείς, ήτοι νοσοκομεία, πολιτιστικούς φορείς και συγκοινωνιακούς φορείς αντίστοιχα.

Ενδεικτικά στον τομέα της Υγείας περιλήφθηκαν δράσεις αναφορικά με την αναδιάρθρωση του συστήματος προμηθειών, την αναβάθμιση της παρακολούθησης αποθηκών-παρακαταθηκών των νοσοκομείων, καθώς και του τρόπου λειτουργίας των ακτινοδιαγνωστικών εργαστηρίων. Στον τομέα του Πολιτισμού δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση των εσόδων από πωλήσεις εισιτηρίων, μίσθωση αναψυκτηρίων και αξιοποίηση πωλητηρίων. Στον τομέα των Μεταφορών έμφαση δόθηκε στην εξυγίανση των ελλειμμάτων των συγκοινωνιακών φορέων και την καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής.

Το απόλυτο ποσό της εξοικονόμησης από τις παρεμβάσεις αυτές για το 2019 δεν είναι γνωστό. Τα πράγματα καθίστανται ακόμη πιο «θολά» διότι το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε μέρος του επιπρόσθετου δημοσιονομικού οφέλους που θα επιτευχθεί από τις νέες δράσεις στα υπουργεία Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υποδομών και Μεταφορών να παραμείνει στα ίδια τα υπουργεία που θα υλοποιήσουν την εξοικονόμηση, ως δημοσιονομικός χώρος για την ανάπτυξη πολιτικών για την ενίσχυση των ασθενέστερων ομάδων.

Το ότι κανείς δεν ξέρει από πού προκύπτουν οι εξοικονομήσεις της επισκόπησης δαπανών, αλλά και το που πηγαίνουν τα όποια χρήματα εξοικονομούνται, έχει οδηγήσει τον τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Σταϊκούρα να καταθέσει περισσότερες από τέσσερις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για το θέμα το τελευταίο δεκάμηνο, χωρίς ωστόσο να λάβει καμία απάντηση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Ο κ. Σταϊκούρας έχει ζητήσει να ενημερωθεί αναλυτικά για το ποια είναι τα αποτελέσματα της επισκόπησης δαπανών σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και από ποιες συγκεκριμένες περιοχές και από ποιους συγκεκριμένους κωδικούς φορέων του Δημοσίου προκύπτουν οι εξοικονομήσεις (υπουργεία και υποτομείς). Αν και από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 ο κ. Χουλιαράκης είχε δεσμευθεί πως θα ενημέρωνε γραπτώς για το θέμα τη Βουλή, ωστόσο 302 ημέρες μετά δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider