Από «πέντε κύματα» οι αποφάσεις για το μέλλον των συντάξεων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από «πέντε κύματα» οι αποφάσεις για το μέλλον των συντάξεων
Tο τι μέλλει γενέσθαι με τις ελληνικές συντάξεις θα έχει ξεκαθαρίσει πριν από τις 21 Νοεμβρίου.

Από πέντε στάδια θα περάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 που κατατίθεται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο οποίο τεκμηριώνεται η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο το τι μέλλει γενέσθαι με τις ελληνικές συντάξεις θα έχει ξεκαθαρίσει πριν από τις 21 Νοεμβρίου, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης, η οποία αποσκοπεί στη διόρθωση των ανισορροπιών που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των οικονομιών των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.

Ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν πως η διαδικασία θα εξελιχθεί σε πέντε στάδια ως εξής:

Πρώτο στάδιο: Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα κοινοποιήσει στις Βρυξέλλες το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 το οποίο θα προβλέπει πρωτογενές πλεύσιμα 3,56% του ΑΕΠ για το 2019 χωρίς την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και χωρίς την εφαρμογή των αντιμέτρων.

Δεύτερο στάδιο: Έχοντας λάβει τα στοιχεία από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στη σύνταξη της δικής της έκθεσης για την πορεία των ελληνικών δημοσιονομικών μεγεθών το 2019.

Τρίτο στάδιο: Οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ελληνικά δημοσιονομικά μεγέθη θα τεθούν προς συζήτηση με τις ελληνικές αρχές στις προσεχείς συναντήσεις με τους θεσμούς επί αθηναϊκού εδάφους στις 25 Οκτωβρίου. Μετά από αυτή τη διαδικασία διαβούλευσης θα αποκρυσταλλωθούν οι απόψεις των Ευρωπαϊκών θεσμών για το θέμα.

Τέταρτο στάδιο: Οι θεσμοί θα ενημερώσουν το EuroWorking Group για τις θέσεις τους και ειδικά για το εάν για το 2019 ο «δημοσιονομικός χώρος» θα είναι ικανός ώστε να επιτραπεί η μη περικοπή των συντάξεων.

Πέμπτο στάδιο: Στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα εξετασθεί η εισήγηση των μελών του EuroWorking Μάϊο και η εισήγηση των θεσμών και θα αποφασισθεί το εάν τελικό σχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει ή όχι την περικοπή των συντάξεων.

Οι ίδιες Ευρωπαϊκές πηγές θεωρούν πως εντός της Ευρωομάδας θα υπάρξει συναίνεση στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου και δεν θα χρειαστεί να μεταφερθούν οι αποφάσεις στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider