Επιστροφή στις αγορές περιμένει η Moody’s για να αναβαθμίσει την Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστροφή στις αγορές περιμένει η Moody’s για να αναβαθμίσει την Ελλάδα

Τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας παραθέτει ο οίκος Moody’s, μετά τη «σιωπή» του την περασμένη Παρασκευή κατά την προγραμματισμένη ημερομηνία αναθεώρησης.

Όπως αναφέρει, αναβάθμιση θα μπορούσε να υπάρξει αν οι ελληνικές Αρχές συνέχισαν να ακολουθούν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και να διατηρούν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τελευταίων ετών.

Οι σαφείς ενδείξεις για μια επιτυχημένη επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν έναυσμα για μια θετική αξιολόγηση, όπως και οι ταχύτερες του αναμενόμενου βελτιώσεις στην υγεία του τραπεζικού τομέα.

Οι προοπτικές (outlook) για την αξιολόγηση της Ελλάδας είναι θετικές, αντανακλώντας το ενδεχόμενη ταχύτερης της αναμενόμενης οικονομική ανάπτυξης, καθώς οι μεταρρυθμίσεις θα αποδίδουν καρπούς.

«Ένα τέτοιο αποτέλεσμα απαιτεί συνεχή εστίαση από μέρους των ελληνικών αρχών εφαρμογή των συμφωνημένων θεσμικών και τραπεζικών μεταρρυθμίσεων» σημαιώνει.

Η Moody’s χαρακτηρίζει απίθανο το ενδεχόμενο υποβάθμισης, δεδομένων των θετικών προοπτικών της αξιολόγησης.

Τούτου λεχθέντος, πιέσεις προς τα κάτω στην αξιολόγηση θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και να ανατρέψει μεταρρυθμίσεις που είχαν προηγουμένως συμφωνηθεί και νομοθετηθεί, ή αν οι εντάσεις με τους επίσημους πιστωτές επανεμφανιστούν για άλλους λόγους.

Αυτό, όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, θα έθετε σε κίνδυνο τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας από τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

Τέλος, η Moody’s θεωρεί ότι οι εγχώριοι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί, αναμένει δε ότι «οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν κάποια στιγμή το καλοκαίρι του 2019».

Σημειώνει δε ότι η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να νομοθετήσει ένα μεγάλο αριθμό των μεταρρυθμίσεων παρά την περιορισμένη πλειοψηφία της στο κοινοβούλιο και χωρίς να προκαλέσει μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερή και υψηλή στήριξη στα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider