Τα υψηλά πλεονάσματα δεν αποτελούν λύση για το ελληνικό χρέος

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα υψηλά πλεονάσματα δεν αποτελούν λύση για το ελληνικό χρέος

«Με τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα το πρόβλημα του χρέους δεν αντιμετωπίζεται». Αυτή την ρεαλιστική παρατήρηση, στην οποία προχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάκ Λιου μιλώντας χθες στην τηλεόραση της ΕΡΤ, συντάσσονται πολλοί αναλυτές. Άλλωστε και στις συναντήσεις που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με επενδύτες στο Λονδίνο , εισέπραξε την ανησυχία τους για την αδύναμη ανάπτυξη της οικονομίας.

Αυτό το οποίο διαπιστώνουν οι επενδυτές είναι πως η Ελλάδα αναπτύσσεται αναιμικά, καθώς το σφικτό λουρί των πρωτογενών πλεονασμάτων που της έχει φορέσει η ευρωζώνης πνίγει την ανάπτυξη. Και όσο το ΑΕΠ αυξάνεται με χαμηλούς ρυθμούς τόσο καθυστερεί και η μείωση του χρέους ως απόλυτο μέγεθος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάκ Λιου στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ συντάχθηκε με αυτές τις απόψεις , καθώς ανέφερε πως θεωρούσε πάντα ότι έπρεπε να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του χρέους από ότι πίστευαν κάποιοι από τους άλλους διεθνείς εταίρους. «Ο λόγος για τον οποίο κανείς χρησιμοποιεί υποθέσεις για τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε τέτοιο βάθος χρόνου, είναι γιατί το υποβόσκον ζήτημα του χρέους δεν έχει αντιμετωπιστεί», είπε σχετικά.

Σύμφωνα με το Peterson Institute for International Economics ένα ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για μια περίοδο 40 ετών, δηλαδή το δημοσιονομικό μονοπάτι που επιβλήθηκε στην Ελλάδα έως το 2060, δεν συνέβη ποτέ, σε καμία χώρα, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεδομένου ότι το νόημα οποιασδήποτε δέσμης μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους είναι να μεγιστοποιεί την ευημερία του οφειλέτη αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδος. Και αυτό που λένε οι αγορές είναι πως η δημοσιονομική πορεία που αποφάσισε το Eurogroup δεν πληροί το εν λόγω πρότυπο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider