Λιου: Η Ελλάδα να μην οπισθοχωρήσει από τις μεταρρυθμίσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιου: Η Ελλάδα να μην οπισθοχωρήσει από τις μεταρρυθμίσεις

Καθαρό μήνυμα πως η Ελλάδα δεν πρέπει να οπισθοχωρήσει από τις μεταρρυθμίσεις και δεν πρέπει να πισωγυρίσει δημιουργώντας μεγαλύτερο δημοσιονομικό βάρος έστειλε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στα πλαίσια συνέντευξης που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Λένα Αργύρη και η οποία θα μεταδοθεί στο δεύτερο μέρος ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου AGORA, το οποίο είναι μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναγνώρισε την πρόοδο που έχει καταγράψει η ελληνική οικονομία, ωστόσο συνέτισε επαγρύπνηση.

Ερωτηθείς για το πώς η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει ότι παραμένει στην σωστή τροχιά και η ανάπτυξη να γίνει διατηρήσιμη ο Τζακ Λιου ήταν επικριτικός για τις αποφάσεις του παρελθόντος και αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν μπροστά.

«Κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η δημοσιονομική λιτότητα έριξε τεράστιο βάρος στην ελληνική οικονομία. Το να πλήξεις με τέτοιο τρόπο μια οικονομία που είναι ήδη σε ύφεση, στην πραγματικότητα σε μακρά ύφεση, αψηφά τους κανόνες της μακροοικονομίας τους οποίους οι περισσότεροι έχουμε καταλήξει να αποδεχόμαστε. Την ίδια στιγμή όμως ήταν ο μόνος τρόπος για να υπάρξει διεθνής συμφωνία σε σχέση με το είδος των μέτρων που θα έδιναν στην Ελλάδα την δυνατότητα επιβίωσης. Εγώ θα ήμουν λιγότερο αυστηρός σε κάποια από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα λιτότητας. Νομίζω ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πρέπει να υπάρχει υπεύθυνη προσέγγιση σε σχέση με τις δημοσιονομικές πολιτικές για να μην οδηγείται η κατάσταση εκτός ελέγχου», ανέφερε.

Στην ίδια βάση είπε πως καθώς η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, θα πρέπει να δημιουργήσει χώρο για τις ανάγκες των πολιτών. Περισσότεροι άνθρωποι να μπουν στην αγορά εργασίας, κάτι που θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα. «Ένα από τα δομικά προβλήματα της οικονομίας της Ελλάδας είναι ότι στην πραγματικότητα το φορολογικό σύστημα δεν έχει διορθωθεί. Αν υπάρχει μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα τότε αυξάνονται και τα κρατικά έσοδα, μπορείς να εξυπηρετήσεις καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών και εν τέλει να έχεις καλύτερη δημοσιονομική ισορροπία. Επομένως πιστεύω ότι η πρόκληση καθώς η Ελλάδα προχωράει μπροστά είναι να μην οπισθοχωρήσει από μεταρρυθμίσεις που παρήγαγαν ουσιαστική πρόοδο, να μην πισωγυρίσει δημιουργώντας μεγαλύτερο δημοσιονομικό βάρος όπως τα χρόνια της κρίσης, να μην οδηγηθεί σε υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή, να μην δαπανά χρήματα που δεν διαθέτει και να μην πλήξει την πρόοδο που έχει ήδη πετύχει», σημείωσε σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider