Δεύτερη χειρότερη θέση σε «έλλειμμα ΦΠΑ» η Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεύτερη χειρότερη θέση σε «έλλειμμα ΦΠΑ» η Ελλάδα

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Παρά την προσαρμογή προς τα πάνω των συντελεστών ΦΠΑ, που αναμενόταν ότι θα οδηγήσει σε ενίσχυση των εσόδων, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσον αφορά τις εισπράξεις ΦΠΑ. Έτσι, το «έλλειμμα ΦΠΑ» όπως ονομάζεται το συνολικό εκτιμώμενο ποσό των διαφυγόντων εσόδων από τον ΦΠΑ ανήλθε στην Ελλάδα το 2016 σχεδόν στα 6 δισ. ευρώ.

Το ποσό αντιστοιχεί σε ποσοστό 29%, που αποτελεί και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μη εισπρακόμενου ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) μετά τη Ρουμανία (36%) σύμφωνα με έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής, που δόθηκε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα. Μάλιστα, η Ελλάδα βρέθηκε μία θέση χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη κατάταξη του 2015, οπότε είχε βρεθεί στην τρίτη χειρότερη θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Παρά την επιπλέον φορολογική επιβάρυνση οι εισπαρακτικοί μηχανισμοί το 2016 δεν παρουσίασαν βελτίωση ως προς την είσπραξη διαφυγόντων κερδών ΦΠΑ, επισημαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα αύξησε τον βασικό συντελεστή κατά μία ποσοστιαία μονάδα (από 23 σε 24) από τον Ιούλιο του 2016, ενώ παράλληλα έγινε ανάκληση της έκπτωσης κατά 30% του συντελεστή ΦΠΑ στην τελευταία ομάδα νησιών.

Όμως, παρότι οι δύο αυτές εξελίξεις οδήγησαν σε αύξηση του πραγματικού συντελεστή κατά περίπου 1,5% και επομένως σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, οι εισπράξεις ΦΠΑ παρουσίασαν έλλειμμα το 2016 (29,22%), που κυμαίνεται στα ίδια ποσοστιαία επίπεδα με το 2015 (29,37%). Μάλιστα στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην ΕΕ, που προσαρμογές στον ΦΠΑ δεν οδήγησαν σε αύξηση των εσόδων.

Συνολικά στην Ε.Ε. το «έλλειμμα ΦΠΑ» ανήλθε σχεδόν στα 150 δισ. ευρώ το 2016, σύμφωνα με τη μελέτη της Κομισιόν. Συνολικά 22 χώρες κατάφεραν να μειώσουν το «έλλειμμα εισπράξεων ΦΠΑ», ενώ έξι Ρουμανία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Εσθονία και Γαλλία είδαν αύξηση. Τα μισά κράτη μέλη της ΕΕ σημείωσαν «έλλειμμα ΦΠΑ» κάτω από 9,9%. Τα μικρότερα ελλείμματα παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (0,85%), στη Σουηδία (1,08%), και στην Κροατία (1,15%). Τα μεγαλύτερα ελλείμματα ΦΠΑ καταγράφηκαν στη Ρουμανία (35,88%), στην Ελλάδα (29,22%) και την Ιταλία (25,90%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider