«Φρένο» από το ΔΝΤ στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για τις συντάξεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φρένο» από το ΔΝΤ στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για τις συντάξεις

Στις αντιρρήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προσκρούουν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης για αναστολή του νομοθετημένου μέτρου για περικοπή των συντάξεων.


Τη θέση του Ταμείου διατύπωσε την Πέμπτη με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος τόνισε πως ακόμη και μετά την αποστολή του κλιμακίου στην Αθήνα, οι θέσεις του για το ζήτημα των συντάξεων δεν έχουν αλλάξει.

«Η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα στείλει ένα καθαρό σήμα ότι η Ελλάδα παραμένει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων» είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως ένα φιλικό προς την ανάπτυξη δημοσιονομικό μείγμα προϋποθέτει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Το ΔΝΤ πρόκειται να δημοσιεύει την έκθεσή του στις αρχές του 2019 και η θέση του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τις αγορές.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το Λονδίνο, είχε μιλήσει για την ανάγκη να υπάρξει μία «κοινά αποδεκτή λύση» στο ζήτημα των συντάξεων, επιμένοντας ότι τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς είναι λογικά.

«Είχαμε την ευκαιρία χθες να συζητήσουμε με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί το θέμα των συντάξεων. Παρουσίασα τα διαθέσιμα στοιχεία. Η συζήτηση θα συνεχιστεί με στόχο να φτάσουμε σε μια κοινώς αποδεκτή λύση», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος διαμήνυσε στους επενδυτές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερεκτιμά τη δημοσιονομική επίδραση που θα έχει η συμφωνημένη περικοπή και το στηρίζει αυτό σε δημογραφικούς λόγους. Θέλησε με αυτόν τον τρόπο να ρίξει τους τόνους στο ζήτημα των συντάξεων, το οποίο και έχει γίνει κυρίαρχο θέμα εντός και εκτός συνόρων.

Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε ηχηρό μήνυμα προς τους επενδυτές, πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις και πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν κανονικά, τώρα που η χώρα έχει εξέλθει του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, τονίζοντας μάλιστα πως αυτό ήταν «το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της ΔΕΘ».

Μένει να φανεί αν τα ελληνικά επιχειρήματα και οι διαβεβαιώσεις θα έχουν αντίκτυπο στη γερμανική θέση επί του ζητήματος, που είναι και καθοριστική. Αυτό ενδεχομένως να διαφανεί στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου θα γίνει ένας πρώτος απολογισμός των διαβουλεύσεων που έγιναν στην Αθήνα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.