Αλαλούμ με τα αρχαία και το Υπερταμείο – Ποια ακίνητα οδεύουν προς αξιοποίηση

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλαλούμ με τα αρχαία και το Υπερταμείο – Ποια ακίνητα οδεύουν προς αξιοποίηση

Ένα τεράστιο αλαλούμ με τα ακίνητα που θα περάσουν στη θυγατρική του λεγόμενου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας - ΕΕΣΥΠ) έχουν προκαλέσει η έλλειψη στοιχείων για την περιουσία του Δημοσίου, η ανυπαρξία Κτηματολογίου αλλά και η προχειρότητα και η βιασύνη με την οποία «προικίζεται» το Υπερταμείο.

Η αρχή έγινε χθες όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις για την εκχώρηση δημοσίων χώρων και πλατειών στην ΕΕΣΥΠ. Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε αυτές τις πληροφορίες αλλά στη συνέχεια ακολούθησε και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων που κατήγγειλε την επιχειρούμενη εκχώρηση της διαχείρισης όλων των μνημείων αρχαίων και νεοτέρων στο Υπερταμείο. Ακολούθησε διάψευση και από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία με την οποία γίνεται η μεταβίβαση των ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), την αρμόδια θυγατρική του Υπερταμείου αφήνει χώρο για τέτοιες ανησυχίες.

Όπως εξηγεί πηγή της ΕΕΣΥΠ στο insider.gr αυτή την στιγμή υπάρχει μια λίστα με 10.189 ακίνητα τα οποία θα περάσουν στον έλεγχο της ΕΤΑΔ. «Πρόκειται για μια αρχική λίστα στην οποία λόγω έλλειψης ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος πολλές φορές αναγράφεται απλά η διεύθυνση του ακινήτου. Δεν έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο αρχαιοτήτων για να γνωρίζουμε αν κάποιο ακίνητο είναι μνημείο ή προστατευόμενος χώρος», σημειώνει η ίδια πηγή.

Αυτή την περίοδο γίνεται έλεγχος για όλα τα ακίνητα που βρίσκονται προς μεταβίβαση και όποιο κατατάσσεται σε μια από τις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/201 (αιγιαλοί, περιοχές Ramsar και Natura, αρχαιολογικοί χώροι, δασικές εκτάσεις και κοινόχρηστοι χώροι – πλατείες κλπ) διαγράφεται από την λίστα και δεν μεταβιβάζεται.

Αυτό αναφέρει και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στην οποία σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η υπουργική απόφαση δεν σημαίνει αυτομάτως την μεταφορά των ακινήτων αυτών από το δημόσιο στην ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ. Θα πρέπει να γίνουν πρώτα οι απαραίτητοι έλεγχοι για να διασφαλιστεί ποιά από αυτά τα ακίνητα δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ. Οι έλεγχοι αυτοί καθίστανται απαραίτητοι λόγω και του ότι η πληροφορία που υπάρχει στις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων είναι πολύ συχνά ελλιπής, καθώς οι φορείς δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες επικαιροποιήσεις και ενημερώσεις με τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων που έχουν στην κυριότητά τους».

Το υπουργείο οικονομικών σημειώνει πως καμία μεταφορά ακινήτου δεν συντελείται εάν συντρέχει περίπτωση της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 και οτιδήποτε άλλο διακινείται ή τάχα «αποκαλύπτεται» ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Σε αντίστοιχο πνεύμα κινείται και η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού που αναφέρει: «Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής».

Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι

Η έλλειψη στοιχείων δεν δικαιολογεί την προχειρότητα με την οποία συστάθηκε η αρχική λίστα των προς μεταβίβαση ακινήτων, καθώς μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνονται σε αυτή.

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων μόνο στον κατάλογο των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων περιλαμβάνονται: μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του Βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων, ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, συγκροτήματα ενετικών νεωρίων, ο προμαχώνας Μοnigo, o Ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά και το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης).

Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης».

ΝΔ: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την προστασία των μνημείων

Οι πληροφορίες περί μεταβίβασης αρχαιολογικών χώρων στην ΕΤΑΔ ΑΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας με την Τομεάρχη Πολιτισμού του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης της κυρίας Όλγας Κεφαλογιάνη να δηλώνει ότι «Η μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ένα τερατούργημα των ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ, είναι ντροπή για τη χώρα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider