Μεγαλύτερη διαφάνεια σε τιμές και δικαιώματα χρηστών υπόσχεται η Airbnb

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγαλύτερη διαφάνεια σε τιμές και δικαιώματα χρηστών υπόσχεται η Airbnb

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Τη δέσμευση να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στις τιμές, αλλά και να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των χρηστών των υπηρεσιών της από τις 18 Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος του έτους το αργότερο, προχώρησε η Airbnb.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η αρμόδια επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βέρα Γιουροβά, η Airbnb ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της Επιτροπής και δέχτηκε να βελτιώσει τη διαφάνεια στις τιμές, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν το ύψος της τελικής τιμής, που πληρώνουν, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, του κόστους για καθαρισμό ή την επιπλέον επιβάρυνση λόγω τοπικών φόρων.

Η αρμόδια επίτροπος ανακοίνωσε ακόμη ότι η Airbnb θα προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στους όρους, που συνοδεύουν τις υπηρεσίες της, ώστε οι καταναλωτές να έχουν πλήρη κάλυψη των δικαιωμάτων τους, όπως είναι για παράδειγμα, το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής εναντίον του οικοδεσπότη σε περίπτωση, που ο καταναλωτής έχει υποστεί κάποια ζημιά. Οι αλλαγές θα γίνουν από 18 Οκτωβρίου και σίγουρα μέχρι το τέλος του έτους οι καταναλωτές θα μπορούν να τις «δουν» στις κρατήσεις, που θα κάνουν.

«Χαιρετίζω την προθυμία της Airbnb να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες αλλαγές για να εξασφαλίσει πλήρη διαφάνεια και κατανόηση του τι πληρώνουν οι καταναλωτές. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών στο διαδίκτυο» είπε η κ. Γιουροβά, η οποία, μάλιστα, σε μια νότα πιο χαλαρής διάθεσης, δήλωσε ότι «είπα στους εκπροσώπους της Airbnb να είναι έτοιμες οι αλλαγές μέχρι το τέλος του έτους για να κάνουν ένα χριστουγεννιάτικο δώρο στους χρήστες των υπηρεσιών τους».

Πιο συγκεκριμένα, η Airbnb δεσμεύεται να παρουσιάσει τη συνολική τιμή των κρατήσεων, συμπεριλαμβανομένων των επιπλέον χρεώσεων, όπως χρεώσεις υπηρεσιών και καθαρισμού. Όταν δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί εκ των προτέρων η τελική τιμή, έχουν δεσμευθεί να ενημερώσουν σαφώς τον καταναλωτή ότι ενδέχεται να ισχύουν πρόσθετες χρεώσεις.

Επιπλέον, η Airbnb δεσμεύεται να προσδιορίσει με σαφήνεια εάν μια προσφορά πραγματοποιείται από έναν ιδιωτικό φορέα εκμετάλλευσης ή από έναν επαγγελματία, καθώς οι κανόνες προστασίας των καταναλωτών διαφέρουν μεταξύ τους.

Παράλληλα, η Airbnb δεσμεύεται για μια σειρά αλλαγών στους όρους της υπηρεσίας της ώστε να τις ευθυγραμμίσει με τους κανόνες της ΕΕ για τους καταναλωτές. Θα είναι σαφές ότι οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα ένδικα μέσα και ειδικότερα το δικαίωμά τους να μηνύσουν έναν οικοδεσπότη σε περίπτωση προσωπικής βλάβης ή άλλων ζημιών. Επίσης, η Airbnb θα καταστήσει σαφές στους καταναλωτές ότι έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν προσφυγή κατά της Airbnb ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας διαμονής τους. Στο πλαίσιο αυτό η Airbnb θα πρέπει να ενημερώνει τους καταναλωτές όταν αποφασίζει να καταγγείλει μια σύμβαση ή να αφαιρέσει περιεχόμενο και θα προσφέρει στους καταναλωτές το δικαίωμα προσφυγής και, ενδεχομένως, την αποζημίωση.

Η εταιρεία αναμένεται να ολοκληρώσει τις προτάσεις της και να προχωρήσει στην εφαρμογή των αλλαγών σε όλες τις γλωσσικές εκδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Οικονομική Περιοχή έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2018. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι αρχές καταναλωτών μπορούν να αποφασίσουν να καταφύγουν σε μέτρα επιβολής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider