Ο ΕΝΦΙΑ θα εξισωθεί με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ΕΝΦΙΑ θα εξισωθεί με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Σε δύο χρόνια από σήμερα ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα που εξήγγειλε το βράδυ του Σαββάτου ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν μέχρι το τέλος του 2018 για να εφαρμοστούν από τις αρχές του 2019.

«Η μόνη προνομοθέτηση για το 2020, θα αφορά στον ΕΝΦΙΑ» εξήγησε ο πρωθυπουργός για τον οποίο υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός. Συμπλήρωσε πως ο δημοσιονομικός χώρος που έχουμε μέχρι στιγμής δεν επιτρέπει να προχωρήσουμε σε μια μείωση έως 50% από την πρώτη χρονιά αλλά σε μια δομική αλλαγή στον ίδιο το φόρο».

«Για κάποιους με βίλες στην Εκάλη ή στη Μύκονο η μείωση μπορεί να είναι μικρότερη. Όμως θα είναι τέτοια η δομή, ώστε να μην μιλάμε για ένα συνολικό χαράτσι. Το 2020 θα είναι ο ίδιος φόρος πια με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, προ κρίσης. Τώρα αν ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχει πρόγραμμα Πινοσέτ, μπορεί να πει στον ελληνικό λαό πως αυτές τις παροχές θα τις ακυρώσει. Ας διεκδικήσει την εκλογή του λέγοντας ότι θα ακυρώσει όλα όσα πέτυχε αυτή η κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Τσίπρας ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ότι μέχρι τέλος του έτους, θα νομοθετηθεί η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.

Η μείωση, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1 Ιανουαρίου του 2019 η πρώτη και από τον Ιανουάριου του 2020 η δεύτερη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα.

Για παράδειγμα το μέτρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ προβλέπει μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ για τις μικρές περιουσίες το 2019 και έως 50% για το 2020.

Για παράδειγμα για ένα σπίτι στο Κερατσίνι αξίας 60.000 ευρώ που ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ, το 2019 θα πληρώσει 157 ευρώ ενώ το 2020 θα πληρώσει 112 ευρώ.

Αντιστοίχως σε σπίτι στο Αιγάλεω που ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα 203 ευρώ το 2019 θα πληρώσει 142 ευρώ και το 2020 θα πληρώσει 102 ευρώ.

Σε σπίτι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης που ο φορολογούμενος το 2018 πληρώνει 232 ευρώ, το 2019 θα πληρώσει 162 ευρώ και το 2020 θα πληρώσει 116 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider