Έλλειμμα 3,8 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έλλειμμα 3,8 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Έλλειμμα 3,8 δισ. ευρώ εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο πρώτο εξάμηνο του 2018, μεγαλύτερο κατά 555 εκατ. ευρώ από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2017.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων. Αντίθετα, τα ισοζύγια υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων σημείωσαν βελτίωση.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για καύσιμα, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αύξηση των τιμών των καυσίμων. Επιδείνωση παρουσίασε – σε μικρότερο βαθμό – και το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα.

Όσον αφορά το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 13,7% (12,6% σε σταθερές τιμές), ο οποίος ήταν ταχύτερος από το ρυθμό αύξησης των αντίστοιχων εισαγωγών (9,3% και 9,2% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα). Ωστόσο, η αύξηση των εισαγωγών ως απόλυτο μέγεθος ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών, με αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείμματος.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών εμφανίζεται αυξημένο κατά 415 εκατ. ευρώ πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017. Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2018, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι αντίστοιχες εισπράξεις σημείωσαν άνοδο κατά 19,1% και 18,9% αντίστοιχα.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2018 το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων κατέγραψε μείωση κατά 160 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017,ενώ το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 3,6 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 716 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο της ίδιας περιόδου του 2017.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2018, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 229 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 2,0 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 1,6 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 4,0 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 4,2 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων των κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και δευτερευόντως στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων. Στο τέλος Ιουνίου 2018, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,4 δισ. ευρώ, έναντι 6,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider