Πώς η κρίση και τα μνημόνια άλλαξαν την ελληνική οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς η κρίση και τα μνημόνια άλλαξαν την ελληνική οικονομία

Εκτενές άρθρο για τις επιπτώσεις που είχαν τα μνημόνια στην ελληνική οικονομία και τη ζωή των Ελλήνων φιλοξενεί το Bloomberg, με αφορμή την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τη Δευτέρα.

Το αμερικανικό οικονομικό δίκτυο χαρακτηρίζει «ιδιαιτέρως δραματικό» το οικονομικό πλήγμα που δέχτηκε η χώρα, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά ένα τέταρτο και το επίπεδο διαβίωσης να καταρρέει με περισσότερους από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας να χάνονται και το ποσοστό της ανεργίας στο επίπεδο του 28%.

Σε ό,τι αφορά στα δημόσια οικονομικά, η προσοχή δίδεται πλέον στο πρωτογενές αποτέλεσμα, χωρίς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, και η χώρα πλέον, όπως τονίζεται, παράγει πλεονάσματα.

Αυτό, επισημαίνει το άρθρο, επιτεύχθηκε με τη μείωση της δαπάνης και τη διατήρηση των εσόδων λίγο ως πολύ αμετάβλητων. Δεδομένης όμως της μεγάλης ύφεσης, αυτό σήμανε τεράστια πίεση στη μεσαία τάξη που υποβλήθηκε σε μεγάλη φορολόγηση.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, σημειώνεται ότι η άρνηση για απολύσεις στο δημόσιο τομέα αποτέλεσε στην αρχή πηγή διενέξεων με τους πιστωτές και η λύση δόθηκε με τις περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και την εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5 για τις προσλήψεις.

Αρχή χαρακτηρίζεται η πρόοδος στον τομέα της επιτάχυνσης απονομής δικαιοσύνης και επίλυσης αστικών διαφορών, ενώ επισημαίνεται ότι η γραφειοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για τις επενδύσεις.

Αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα, το άρθρο επισημαίνει ότι παρά τις αλλαγές που επήλθαν, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι η μείωση του κόστους εργασίας και οι περικοπές στον κατώτατο μισθό απλώς αντισταθμίζουν τις αυξήσεις των ετών πριν από την κρίση.

Μαζί με την αυξανόμη φορολόγηση και την απώλεια θέσεων εργασίας, το πλήγμα στους μισθούς ήταν βασικός παράγοντας για τη μείωση του επιπέδου διαβίωσης στην Ελλάδα.

Αν και η Ελλάδα δεν γνώρισε την ανάκαμψη μέσω εξαγωγών που παρατηρήθηκε σε άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία και Ισπανία, το Bloomberg σημειώνει πως το έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών σχεδόν εξαλείφθηκε, ενώ οι εξαγωγές ανέβασαν τη συνεισφορά τους στο ΑΕΠ.

Το άρθρο, τέλος, κάνει αναφορά στις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, σημειώνοντας τις προόδους που υπάρχουν στον τομέα αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider