Στουρνάρας: Ευκολότερη η πρόσβαση στις αγορές με πιστωτική γραμμή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Ευκολότερη η πρόσβαση στις αγορές με πιστωτική γραμμή

Στην περίοδο των μνημονίων «θεωρώ ότι διορθώθηκαν πολλές αδυναμίες, αλλά παραμένουν ακόμη αρκετές» δηλώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή την ολοκλήρωση, τη Δευτέρα, του τρίτου προγράμματος και προσθέτει: «Αναμφισβήτητα, όμως, έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη».

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι διορθώθηκαν τα πολύ μεγάλα δίδυμα ελλείμματα, βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα, η κεφαλαιακή δομή των τραπεζών και η εταιρική τους διακυβέρνηση, απελευθερώθηκαν οι αγορές και ελήφθησαν μέτρα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

«Παραμένουν τα προβλήματα του υψηλού δημόσιου χρέους, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της υψηλής ανεργίας, της φυγής εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού, του μεγάλου επενδυτικού κενού, του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής που μεροληπτεί υπέρ της φορολογίας και των υψηλών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, της φτώχειας σχετικά υψηλής μερίδας του πληθυσμού. Παραμένουν, επίσης, προβλήματα θεσμικού χαρακτήρα, όπως ο σεβασμός στην ανεξαρτησία των θεσμών, προβλήματα που σχετίζονται με το τρίγωνο της γνώσης (παιδεία, έρευνα, καινοτομία), με την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, με τη γραφειοκρατία, με την προσέλκυση επενδύσεων» συμπληρώνει.

Ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο να μας εγκαταλείψουν οι αγορές αν υπαναχωρήσουμε από τα συμφωνηθέντα. Ένας κίνδυνος που επιτείνεται σήμερα λόγω των αναταράξεων σε Ιταλία και Τουρκία.

«Yπό τις συνθήκες αυτές, η προληπτική πιστωτική γραμμή θα εξασφάλιζε ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές, προστασία απέναντι στις διεθνείς αναταράξεις, χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τη χώρα, για τις ελληνικές τράπεζες και, τελικά, για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» προσθέτει.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ο κ. Στουρνάρας ερμηνεύει την κρίση ως αποτέλεσμα κυρίως λανθασμένων επιλογών οικονομικής πολιτικής και υποστηρίζει ότι τα μνημόνια ήταν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Συντάσσεται, εξάλλου, με την άποψη ότι το τρίτο μνημόνιο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.