FT: Θέλει δρόμο ακόμα η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
FT: Θέλει δρόμο ακόμα η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Η ανάκαμψη της Ελλάδας από τη βαθιά οικονομική ύφεση εντέλει δρομολογείται απομένουν όμως πολλές ακόμα μάχες να κερδηθούν για να πούμε ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην προ-κρίσης κανονικότητα αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

«Παρά τους πρόσφατους επαίνους από τον ΟΟΣΑ για την «αξιοσημείωτη μεταρρυθμιστική προσπάθεια» της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια, η χώρα έχει πολύ δρόμο ακόμα για την πραγματική ανάκαμψη»

«Καθώς η χώρα φτάνει στο τέλος του ογδόου έτους της εξωτερικής οικονομικής βοήθειας, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί γρηγορότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης μέσα στο επόμενο έτος, η ανεργία μειώνεται όπως και η φτώχεια ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες αυξάνονται. Ωστόσο τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά μια μικρή βελτίωση σε μια οικονομία που βρίσκεται ακόμη πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα».

«Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, οι τιμές των ακινήτων καθώς και το output της ελληνικής οικονομίας κινούνται πολύ πιο κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα σε αντίθεση με άλλες χώρες που βγήκαν από το μνημόνια, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα το output της ελληνικής οικονομίας είναι σήμερα 3,7% υψηλότερο σε σχέση με τα μέσα του 2015, αλλά 25% χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2007. Παρά τις προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη, το 2023 το output της οικονομίας προβλέπεται να είναι 17% δηλαδή πιο κάτω από τα επίπεδα του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ. Αντιθέτως το output της Ισπανίας και της Πορτογαλίας -που χτυπήθηκαν επίσης πολύ σκληρά από την οικονομική κρίση- έχει επανακάμψει και στο δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Χωρίς σημάδια αισθητής ανάκαμψης στέκεται και η αγορά ακινήτων – μια παραδοσιακά σημαντική επένδυση των ελληνικών νοικοκυριών. Οι τιμές των ακινήτων είναι κατά 42% χαμηλότερες από τα επίπεδα που βρίσκονταν προ μιας δεκαετίας.

Τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας παραμένουν και τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων – τα οποία αποτελούν σχεδόν τα μισά δάνεια της χώρας.

Ωστόσο, η αγορά κινήτων βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της ανάκαμψης των ξένων επενδύσεων, η οποία έχει αυξηθεί κατά 34% από το ιστορικό χαμηλό του 2014. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μεταξύ του 2014 και 2016, περί τα 850 εκ. ξένων κεφαλαίων επενδύθηκαν σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, η μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση από όλους τους τομείς της οικονομίας

Η ανεργία διπλάσια σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα

Όσο για το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της χώρας παραμένει κι αυτό σε χαμηλό επίπεδο. Οι άνεργοι της χώρας κυμαίνονται στο ένα εκατομμύριο , ο μισθός παραμένει χαμηλότερος κατά 22% εν συγκρίσει με τα προ κρίσης επίπεδα ενώ οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται εξακολουθούν να αφορούν ημιαπασχόληση.

Το 2007, οι Έλληνες ήταν καλύτερα από τις μισές χώρες της ΕΕ ωστόσο μετά την κρίση και τα προγράμματα διάσωσης η Ελλάδα έχει γίνει η τέταρτη φτωχότερη χώρα της ΕΕ, μετά τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι σίγουρα αργή, ωστόσο οι εκτιμήσεις για την οικονομία παραμένουν αισιόδοξες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν απέχει αρκετά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider