Ανοίγει η «ψαλίδα» CEO και υπαλλήλων στις μεγαλύτερες εταιρείες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει η «ψαλίδα» CEO και υπαλλήλων στις μεγαλύτερες εταιρείες

Οι επικεφαλής των 350 κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων, κερδίζουν 312 φορές περισσότερα χρήματα, απ' ότι οι εργαζόμενοι των εταιρειών τους κατά μέσο όρο, σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε από το «Economic Policy Institute».

Το χάσμα φαίνεται να διευρύνεται καθώς στις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες, η αύξηση του μισθού των διευθυντών έφτασε το 17,6% το 2017, οι οποίοι αποζημιώθηκαν με περισσότερα από 18,9 δισ. δολάρια, την ώρα που οι μισθοί των εργαζομένων αυξήθηκαν μόλις και μετά βίας, 0,3%.

Το χάσμα στους μισθούς, έχει μάλιστα αυξηθεί δραματικά, αν και με κάποιες διακυμάνσεις τη δεκαετία του '90. Το 1965, η αναλογία ήταν μόλις 20 προς 1, ενώ έφτασε στο 58 προς 1 το 1989. Έφτασε στη μεγαλύτερη τιμή της, το 2000 όταν η σχέση έγινε 344 προς 1.

Οι μισθοί των διευθυντών έπεσαν κατά τη διάρκεια της ύφεσης, όμως αυξάνονται ραγδαία από το 2009 και έπειτα. Η τεράστια απόσταση μεταξύ των απλών εργαζομένων και των διευθυντικών στελεχών, έχει φωτιστεί τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας του νόμου με τον οποίο οι εταιρείες καλούνται να δημοσιεύουν την τιμή της εν λόγω σχέσης διευθυντικού μισθού προς εκείνον του απλού εργαζόμενου. Έτσι ο CEO των McDonald's κέρδισε το 2017 περίπου 21,7 εκατ. δολάρια, την ώρα που ο εργαζόμενος της αλυσίδας, έπαιρνε ετησίως όχι περισσότερα από 7.017 χιλ. δολάρια. Κάτι που διαμορφώνει τη σχέση μισθού διευθυντή/εργαζόμενο στη συγκεκριμένη αλυσίδα στο 3101 προς 1.

Ο μέσος μισθός του εργαζόμενους στα Walmart είναι 19.177 την ώρα που ο CEO της εταιρείας, Doug McMillon, έλαβε για το 2017 22,8 εκατ. ευρώ, με τη σχέση να διαμορφώνεται σε 1.188 προς 1.

Στις εταιρείες τεχνολογίας, όπου συνήθως οι CEOs είναι και ιδρυτές τους, διατηρούν μεγάλη μερίδα του μετοχικού τους κεφαλαίου, χωρίς να παίρνουν τεράστιες αποζημιώσεις. Για παράδειγμα το αφεντικό της Amazon, Τζεφ Μπέζος, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, εμφανίζεται όμως να παίρνει ως αποζημίωση από την εταιρεία του, μόλις 1,7 εκατ. δολάρια, την ώρα που ο μέσος μισθός του εργαζομένου στην εταιρεία είναι 28.446 χιλ. δολάρια μια αναλογία δηλαδή 59 προς 1. Αντίστοιχα, ο συνιδρυτής του Facebook Μάρκ Ζούκερμπεργκ, παίρνει 8,8 εκατ. ευρώ το χρόνο, την ώρα που ο μέσος μισθός των εργαζομένων της εταιρείας είναι 240.430. μια αναλογία 37 προς 1. Κανείς εκ των δυο όμως, δεν περιμένει το... μηνιαίο τσεκ. Άλλωστε ο Μπέζος έχει προσωπική περιουσία, ύψους 154 δισ. δολαρίων, ενώ ο Ζούκερμπεργκ 66 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Forbes.

Η μεγάλη αύξηση των αποδοχών των διευθυντικών στελεχών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αμοιβές που σχετίζονται με μετοχές των εταιρειών που δουλεύουν, σύμφωνα με τον συνεργάτη του Economic Policy Institute, Λόρενς Μισέλ. Πολλές εταιρείες δίνουν μπόνους στα διευθυντικά τους στελέχη μετοχές και όχι χρήματα ή τους επιτρέπουν αντί να πάρουν ένα κομμάτι της αμοιβής τους σε ρευστό να αγοράσουν μετοχές της εταιρείας που δουλεύουν σε μειωμένη τιμή.

Όμως η αύξηση της αποζημίωσης των διευθυντικών στελεχών, δεν μπορεί να εξηγηθεί ολοκληρωμένα, από την άνοδο των αγορών. Τα bonus των CEOs, έχουν ξεπεράσει τα μετοχικά όσο και τα εταιρικά κέρδη. Μεταξύ 1978 και 2017, οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών, αυξήθηκαν κατά 979%. Την ίδια περίοδο ο S&P 500 Index, δείκτης των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών, αυξήθηκε κατά 637%.\

ΠΗΓΗ: guardian.com

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider