Τράπεζες : Οι πωλήσεις δανείων θα οδηγήσουν σε περικοπές λειτουργικών εξόδων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες : Οι πωλήσεις δανείων θα οδηγήσουν σε περικοπές λειτουργικών εξόδων

Όσο πιο πολλά « κόκκινα» δάνεια καταστήσουν ενήμερα οι ελληνικές τράπεζες τόσο λιγότερες θα είναι και οι πωλήσεις δανείων στις οποίες θα προχωρήσουν. Με πιο απλά λόγια, το ύψος των προβληματικών χορηγήσεων που θα χρειαστεί οι τράπεζες να βγάλουν στο «σφυρί» έως και το 2021 θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις τους στη θεραπεία επισφαλειών μέσω ρυθμίσεων.

Το τίμημα που θα αποκομίσουν από τις μεταβιβάσεις αυτές οι τράπεζες θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από το μέγεθος των προς πώληση χαρτοφυλακίων, τα χρονικά περιθώρια που θα υπάρχουν για την ολοκλήρωση των συναλλαγών, την πορεία της οικονομίας, αλλά και τα πρώτα δείγματα γραφής από τη διαχείριση των δανείων που έχουν ήδη πωληθεί σε ξένα funds.

Οι πωλήσεις δανείων πέρα από τον κίνδυνο των ζημιών και της διαγραφής προβλέψεων και κεφαλαίων, δημιουργούν ένα κενό στα καθαρά έσοδα, με δεδομένο ότι σε αυτά συμμετέχουν σε έναν βαθμό και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις, εάν πουληθούν δάνεια 30 δισ. ευρώ, η ετήσια απώλεια εσόδων θα κυμανθεί στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 15% των δαπανών μισθοδοσίας των ελληνικών ομίλων. Και αυτή η απώλεια πρέπει να αναπληρωθεί με την περικοπή εξόδων λειτουργίας. Στην κατεύθυνση αυτή το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής θα πέσει στο δίκτυο και στο προσωπικό των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση οι πωλήσεις δανείων έχουν αναμφίβολα θετική επίδραση στο σύστημα, αφενός διότι μέσω αυτών επιτυγχάνεται το γρήγορο ξεκαθάρισμα του ενεργητικού των τραπεζών, αφετέρου διότι οι τράπεζες αποκτούν ταυτόχρονα ρευστότητα που μπορεί να διοχετευθεί μέσω νέων χορηγήσεων στην οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider