Εβδομαδιαίες απώλειες 2,39% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομαδιαίες απώλειες 2,39% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με πτώση έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επηρεάσθηκε από τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, την ανακοίνωση για την άρση του waiver από την ΕΚΤ, τους φόβους για την τοξικότητα της τουρκικής κρίσης στο ευρώ, αλλά και στις ευρωπαϊκές τράπεζες και το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Συνολικά το ΧΑΑ έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 2,39%, με τον ημερήσιο τζίρο να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα εν μέσω θερινής ραστώνης.

Η άνοδος της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στην περιοχή του 4,2% και οι ευρύτερες πιέσεις σε όλα τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, λόγω της έκθεσης συγκεκριμένων ευρωπαϊκών τραπεζών σε τουρκικά assets, επέδρασε αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία οδηγώντας σε πωλήσεις.

Η επιτάχυνση των πωλήσεων στο ΧΑΑ συνέπεσε και με την ανακοίνωση της ΕΚΤ πως παύουν από τις 21 Αυγούστου να θεωρούνται επιλέξιμα για τις πράξεις νομισματικής χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα ελληνικά ομολόγα, καθώς η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-3,74%) και του ΑΔΜΗΕ (-3,33%).

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 743,73 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,45%. Ανοδικά κινήθηκαν 31 μετοχές, πτωτικά 63 και 147 παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 27,2 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 14 εκατ. μετοχές.

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές της Εθνικής (6,6 εκατ. μετοχές) και της Eurobank (1,8 εκατ. μετοχές).Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ (9,5 εκατ. ευρώ) και της Alpha Bank (2,9 εκατ. ευρώ).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 1,62%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,58%.Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές: Τζιρακιάν +8,11%, Κορδέλλου +8,02% και Space +7,69%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές: Παΐρης -21,82%, Φιερατέξ -18%75 και Νάκας -11,25%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider