Προτείνουν έλεγχο τραπεζικών καταθέσεων σε βάθος 15ετίας

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προτείνουν έλεγχο τραπεζικών καταθέσεων σε βάθος 15ετίας

Την πρόταση δημιουργίας νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο των καταθέσεων σε βάθος 15ετίας, από 10ετία που ισχύει σήμερα κόμισαν κυβερνητικά στελέχη στη σύσκεψη με τους θεσμούς για τα ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς.

Η πρόθεση αυτή που επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη συνάντηση του γενικού γραμματέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργου Βασιλειάδη με τους θεσμούς με αντικείμενο την πάταξη της διαφθοράς στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί ανεφάρμοστη, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη.

Αφενός διότι, όπως εξηγούν, η πλήρης μηχανογράφηση των τραπεζικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα άρχισε μετά το 2002 και έως το 2007 τα συστήματα τους δεν ήταν πλήρως ολοκληρωμένα. Αφετέρου διότι λόγω μη υποχρέωσης φύλαξης ή παραγραφής, πολλά στοιχεία έχουν ήδη καταστραφεί.

Παρόλα αυτά και χωρίς να έχει υπόψη τόσο τις πραγματικές δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος, αλλά ούτε και αυτές της φορολογικής διοίκησης, και Αρχών όπως η Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κόμισε στους θεσμούς πρόταση όχι μόνον για τον έλεγχο των καταθέσεων σε βάθος 15ετίας, από 10ετία που ισχύει σήμερα, αλλά και για ολοκλήρωση των εν λόγω ελέγχων μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας!

Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης κυβέρνησης – θεσμών οι δύο πλευρές διαφωνούν σε βασικά ζητήματα του νομοσχεδίου για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων. Εκφράζοντας προσωπικές θέσεις κυβερνητικός στέλεχος που μετείχε στη σημερινή σύσκεψη είπε ότι θα έπρεπε να προβλεφθεί ένας πολύ υψηλός συντελεστής, της τάξεως του 30%-40%, με έκπτωση φόρου μόνο για όσους αποκαλύψουν αδήλωτα κεφάλαια τα οποία θα επενδύσουν σε ακίνητα. Ωστόσο, οι θεσμοί θέλουν τα αδήλωτα εισοδήματα να φορολογούνται με το συντελεστή που ίσχυε όταν δημιουργήθηκαν τα σχετικά εισοδήματα.

Τέλος, το ίδιο στέλεχος ανάφερε πως για όσο καθυστερεί η ενεργοποίηση του Περιουσιολογίου η εθελοντική δήλωση εισοδημάτων δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς. Σημείωσε δε πως ένα πολύ χρήσιμο μέσο προς την ίδια κατεύθυνση είναι η αγορά CD Ελλήνων φορολογουμένων με καταθέσεις στο εξωτερικό, με περιεχόμενο όπως εκείνο της λίστας Borjans.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider