ΔΕΥΤ: Ποιοι κλάδοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους μετά τον Αύγουστο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΥΤ: Ποιοι κλάδοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους μετά τον Αύγουστο

Υπάλληλοι ξενοδοχείων, ναυτιλιακοί πράκτορες και εργαζόμενοι σε γραφεία ταξιδίων, ναυτιλία, τουρισμό και επισιτισμό θα είναι οι πρώτοι που θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους μετά τις 20 Αυγούστου, καθώς οι κλάδοι τους έχουν σήμερα ενεργές συμβάσεις και συνεπώς αναμένεται να μπουν στην πρώτη προστατευτική ομπρέλα κλαδικών συμβάσεων με υποχρεωτική επέκταση.

Υπενθυμίζεται πως από τις 20 Αυγούστου, όταν ολοκληρώνεται και τυπικά το πρόγραμμα, παύει η αναστολή της επέκτασης στο σύνολο του κλάδου μιας σύμβασης που καλύπτει το 51% των εργαζομένων όπως και της υπερίσχυσης της ευνοικότερης ρύθμισης σε περίπτωση συρροής.

Η κλαδική των ξενοδοχουπαλλήλων που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2018 και ισχύει από 1/1/2018 εώς 31/12/2019 θεωρείται από τις υποψήφιες για επέκταση συμβάσεις. προβλέπει βασικούς μισθούς 780 έως 850 ευρώ για φέτος και αύξηση 1,5% για το 2019, οπότε οι ίδιοι μισθοί κλιμακώνονται από 792 έως 863 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για την κλαδική που καλύπτει τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, η οποία αναμένεται να προκύψει ως Διαιτητική Απόφαση έως τις αρχές Σεπτέμβρη. Πρόκειται για έναν κλάδο που εφάρμοζε μέχρι το 2012 την σύμβαση των ξενοδοχουπαλλήλων, αλλά τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοί του βρίσκονται ακάλυπτοι.

Υποψήφια για επέκταση είναι η κλαδική των εργαζομένων στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού όλης της χώρας, η οποία υπεγράφη τον Ιούνιο του 2017 και ισχύει από 1/6/2017 έως 31/05/2019. Η κλαδική σύμβαση προβλέπει βασικούς μισθούς από 800 έως και 1.400 ευρώ, ανάλογα με την προυπηρεσία, καθώς επίσης επίδομα γάμου, επίδομα τέκνων, επιστημονικό επίδομα και πολυετούς υπηρεσίας.

Στις υποψήφιες βρίσκονται επίσης οι κλαδικές του επισιτισμού (στον επισιτισμό αναμένεται Διαιτητική Απόφαση) και των ζαχαρωδών, αλλά εκεί οι ελπίδες για επίτευξη της επέκτασης δεν είναι μεγάλες, καθώς εκτιμάται πως δεν είναι εύκολο να εκπληρωθεί ο όρος της εκπροσώπησης του 51% των εργαζομένων.

Τέλος αισιοδοξία επικρατεί για την επέκταση και άλλων τριών συμβάσεων, δηλαδή για τους εργαζόμενους στις μεγάλες πρακτορειακές επιχειρήσεις, για τους υπαλλήλους των ναυτιλιακών πρακτορείων και επιχειρήσεων, αλλά και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τους εργαζόμενους στην ποντοπόρο ναυτιλία που αναμένεται να υπογραφεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider