Δασμοί: Μειωμένες προσδοκίες για το ραντεβού Τραμπ – Γιούνκερ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δασμοί: Μειωμένες προσδοκίες για το ραντεβού Τραμπ – Γιούνκερ

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες να κατεβάσουν τον πήχη των προσδοκιών για το τι μπορεί να πετύχει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, την ερχόμενη Τετάρτη, στο θέμα των δασμών.

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλλει από τον περασμένο μήνα δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα. Το κόστος είναι υψηλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους Ευρωπαίους, και ειδικά τους Γερμανούς, είναι οι απειλές του προέδρου των ΗΠΑ για επιβολή δασμών και στα αυτοκίνητα.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Αλμάγιερ, δήλωσε την Κυριακή σε γερμανικό ραδιόφωνο ότι το ακριβές κόστος μίας τέτοιας κίνησης είναι δύσκολο να υπολογιστεί, αλλά έδωσε μία τάξη μεγέθους. «Οι δασμοί στο χάλυβα και το αλουμίνιο ήταν της τάξης των 6 δισ. ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση [των αυτοκινήτων] μιλάμε για ένα ποσό σχεδόν δέκα φορές αυτό το μέγεθος».

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία απασχολεί περισσότερους από 118.000 εργαζόμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 60% από όσα παράγουν εξάγεται.

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει να εκβιάζεται και θα πρέπει να πραγματοποιήσει μία εμφάνιση με αυτοπεποίθηση στις ΗΠΑ» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων Ντίτερ Κεμπφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ότι ο Γιούνκερ θα πρέπει να πει στον Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα πλήξουν την ίδια την οικονομία τους εάν επιβάλλουν δασμούς σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά.

Στο ίδιο κλίμα, ο Πέτερ Αλμάγιερ δήλωσε πως ελπίζει ότι είναι δυνατό να βρεθεί μία λύση ελκυστική και για τις δύο πλευρές. «Για εμάς, αυτό σημαίνει ότι στηρίζουμε τις ανοιχτές αγορές και τους χαμηλούς δασμούς» πρόσθεσε.

Το εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου.

«Μπορείτε να φανταστείτε ότι αν η σχέση μεταξύ Γερμανίας-Αμερικής, ή Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αμερικής αρπάξει κρύωμα, πολλοί άλλοι θα αποκτήσουν πνευμονία» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ουργός Οικονομίας, συμπληρώνοντας: «Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή τη διένεξη το συντομότερο δυνατό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider