«Κερδισμένοι» οι φτωχοί από το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κερδισμένοι» οι φτωχοί από το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ

Στην άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των νοικοκυριών έχει συμβάλει το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) που εγκαινίασε το 2015 ο Μάριο Ντράγκι και θα συνεχιστεί έως το τέλος του έτους.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από εργασία που αποδεικνύει ότι τα αρνητικά επιτόκια και η μαζική αγορά ομολόγων στην Ευρωζώνη έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως στα χαμηλά εισοδήματα.

Τα πορίσματα της εργασίας που συνέταξαν εργαζόμενοι της ΕΚΤ σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Πρίνστον στις ΗΠΑ αντικρούουν την κριτική που ασκείται στην κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με την οποία το QE έχει ωφελήσει κυρίως τους εύπορους δίνοντας ώθηση στις τιμές των ακινήτων ή των μετοχών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, διαπιστώθηκε ότι η ποσοτική χαλάρωση είχε έμμεσα οφέλη στους καταναλωτές της Ευρωζώνης, καθώς συνέβαλε στη μείωση της ανεργίας στα κράτη που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Η επίδραση των αρνητικών επιτοκίων είναι πιο σύνθετη. Αν και τα χαμηλά εισοδήματα δεν ωφελήθηκαν άμεσα, ωστόσο, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια έπληξαν όσους είχαν καταθέσεις. Ο αντίκτυπος αυτός αντισταθμίστηκε από την ανάκαμψη των μισθών λόγω της επιτάχυνσης των οικονομιών της Ευρωζώνης.

«Σε αντίθεση με τις άμεσες επιδράσεις, οι έμμεσες συνέπειες ωφέλησαν τα νοικοκυριά λόγω της αύξησης των μισθών που διαδέχθηκε τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», αναφέρουν οι οικονομολόγοι που συνέταξαν την έκθεση.

Τα ευρήματα της έρευνας συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι ο «Σούπερ Μάριο» και οι συνεργάτες του στη Φρανκφούρτη έχουν ισχυρά πλεονεκτήματα για να αντικρούσουν όσους κατηγορούν την ΕΚΤ –ιδίως από τη Γερμανία και την Ολλανδία– ότι με τις πολιτικές της «τιμωρεί» τους φτωχούς και ενισχύουν τη φτώχια των ηλικιωμένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider