Πώς θα περνάνε στο Δημόσιο ακίνητα «άγνωστου ιδιοκτήτη»

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα περνάνε στο Δημόσιο ακίνητα «άγνωστου ιδιοκτήτη»

Οδηγίες για το πώς θα περνάνε στο Δημόσιο ακίνητα που μετά την οριστικοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου θεωρούνται «αγνώστου ιδιοκτήτη» έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Θανάσης Δημάκης.

Σημειώνεται πως με την ισχύουσα νομοθεσία περί του Εθνικού Κτηματολογίου που έχει αμφισβητηθεί για την αντισυνταγματικότητά της ακίνητα που δεν έχουν εγγραφεί ως ανήκοντα σε ορισμένο πρόσωπο και φέρονται στα κτηματολογικά βιβλία και στα λοιπά στοιχεία του Κτηματολογίου ως ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», θεωρείται ότι ανήκουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου μόλις καταστεί οριστική η πρώτη εγγραφή. Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή σύμφωνα με το νόμο δημιουργείται «αμάχητο τεκμήριο» υπέρ του Δημοσίου.

Στη βάση αυτή ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας ζήτησε από τις υπηρεσίες στις περιοχές αρμοδιότητάς τους που έχει επέλθει οριστικοποίηση αρχικών εγγραφών του Εθνικού Κτηματολογίου, να έρθουν σε συνεννόηση με τα κατά τόπους αρμόδια κτηματολογικά γραφεία για να λάβουν τα στοιχεία των προς καταγραφή ακινήτων και να τα περάσουν στα «οικεία» βιβλία του Δημοσίου, ως δημόσια κτήματα, ενημερώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά.

Από την ανωτέρω καταγραφή θα εξαιρούνται τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» για τα οποία είχαν ασκηθεί αγωγές νόμιμα και εμπρόθεσμα κατόπιν αιτήσεων τρίτων, εντός της αποκλειστικής προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών. Εάν οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν τους ενάγοντες τότες θα περνούν σε αυτούς, αν όχι θα θεωρούνται δημόσια κτήματα. Στην τελευταία περίπτωση, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας ζητά από τις εφορίες να υπάρξει συνεργασία με τα Δικαστικά Γραφεία και τους ορισθέντες δικηγόρους του Δημοσίου των περιοχών τους.

Παράλληλα, πριν την καταγραφή των εν λόγω ακινήτων οι εφορίες θα πρέπει να διενεργούν ελέγχους και αυτοψίες, προκειμένου να διαπιστώνουν το εάν τα ακίνητα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα τους, αλλά και την πραγματική κατάστασή τους, ώστε σε περίπτωση που αυτά έχουν καταπατηθεί, να λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας των συμφερόντων του Δημοσίου που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Τέλος, η εγκύκλιος αναφέρει πως με την περιέλευση των ακινήτων στο Δημόσιο και την καταγραφή των στα βιβλία του Δημοσίου, όσοι αξιώνουν εμπράγματο δικαίωμα μόνο ενοχική αξίωση θα έχουν πλέον επί των εν λόγω ακινήτων. Επίσης είναι δυνατή, κατόπιν σχετικού αιτήματος, η αυτούσια απόδοση στους παραπάνω δικαιούχους, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ακολουθήσει μεταβίβαση από επαχθή αιτία και εγγραφή αυτής στα κτηματολογικά βιβλία. Σε κάθε περίπτωση, οι προϋποθέσεις αυτές θα ελέγχονται αρμοδίως από τα δικαστήρια, κατόπιν υποβολής αγωγής με σχετικό περιεχόμενο ενώπιων τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider