Τραμπ: Δασμοί και στα 500 δισ. των κινεζικών εισαγωγών στις ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραμπ: Δασμοί και στα 500 δισ. των κινεζικών εισαγωγών στις ΗΠΑ

Έτοιμος να επιβάλει δασμούς στο σύνολο των κινεζικών προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ παρουσιάστηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ.

«Είμαι έτοιμος και για τα 500 δισ.», δήλωσε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξής τους στο CNBC.

Ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στον αριθμό των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ, 505,5 δισ δολ για το 2017, σε σύγκριση με τα 129,9 δισ δολ που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν στην Κίνα.

Μέχρι στιγμής η Αμερική έχει επιβάλει δασμούς στα 34 δισ. από τις κινεζικές εισαγωγές, κίνηση στην οποία η Κίνα απάντησε με αντίποινα.

«Δεν το κάνω αυτό στο πλαίσιο πολιτικής. Το κάνω για το καλό της χώρας μας», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ. «Έχουμε εξαπατηθεί από την Κίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «επωφελούνται» σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής και νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, είπε ότι δεν αύξησε τους δασμούς από κακή βούληση προς την Κίνα.

«Δεν θέλω να φοβούνται, θέλω να πάνε καλά», είπε. «Μου αρέσει πολύ ο Πρόεδρος Xi, αλλά ήταν πολύ άδικο για τις ΗΠΑ».

Ο Τραμπ επίσης είπε πως κάποιοι Κινέζοι αξιωματούχοι τον ενημέρωσαν ότι με κανέναν από τους προηγούμενους ηγέτες των ΗΠΑ δεν είχαν ποτέ πρόβλημα, μέχρι που ήρθε αυτός, οπότε και έχουν κάτι παραπάνω από πρόβλημα.

Την περασμένη εβδομάδα η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την πρόθεσή επιβάλλει επιπλέον δασμούς 200 δισ. δολαρίων σε κινεζικά αγαθά από το Σεπτέμβριο.

Η λίστα περιλαμβάνει περισσότερα από 6.000 προϊόντα, όπως τρόφιμα, μέταλλα και καταναλωτικά αγαθά. Η σχετική διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου.

Το διεθνές εμπόριο δεν είναι ο μόνος τομέας για τον οποίο παραπονείται ο Ντόναλντ Τραμπ: Τα βέλη του έουν στραφεί κατά της ΕΕ και της Κίνας για την ενίσχυση του δολαρίου, ενώ μόλις χθες τα έβαλε και με την κεντρική τράπεζα της χώρας του για την άνοδο των επιτοκίων.

«Η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι άλλοι χειραγωγούν τα νομίσματά τους μειώνοντας τα επιτόκιά τους, την ώρα που οι ΗΠΑ αυξάνουν τα επιτόκια, με το δολάριο να ισχυροποιείται ολοένα και περισσότερο καθημερινά, γεγονός που μειώνει την ανταγωνιστικότητά μας» επισήμανε ο μεγιστάνας σε ένα tweet.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να τιμωρούνται διότι τα πάνε πολύ καλά».

«Καθιστώντας αυστηρότερη (τη νομισματική πολιτική) αδικεί εντούτοις όλα όσα έχουμε κάνει» πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider