Μαϊλλης: Έχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλούς τομείς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαϊλλης: Έχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλούς τομείς

«Μετά από 9 χρόνια οικονομικής κρίσης, διαπιστώνουμε ότι έχει σημειωθεί σε αρκετούς τομείς πρόοδος και παγιώνεται ένα κλίμα αισιοδοξίας» τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, στην Τακτική Γενική Συνέλευση.

Αναφέρθηκε «στην προσπάθεια, την οποία καταβάλλει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο με επιμονή και συνέπεια, τα τελευταία δύσκολα χρόνια, για τη στήριξη και ενδυνάμωση των ελληνογερμανικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων επ' ωφελεία της δοκιμαζόμενης ελληνικής οικονομίας και των μελών του» και υπογράμμισε ότι «οι παραγωγικές επενδύσεις είναι η μόνη διέξοδος για να αλλάξει σελίδα η χώρα και είναι ένας από τους σταθερούς στρατηγικούς στόχους του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Μόνο μέσω παραγωγικών επενδύσεων θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, έτσι ώστε να μπορούν να βρίσκουν πλέον δουλειά οι νέοι στη χώρα τους, να μειωθεί η ανεργία και να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να επαναπατριστούν οι νέοι επιστήμονες που εγκατέλειψαν τη χώρα (brain drain) κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Ο κ. Μαΐλλης αναφέρθηκε στο μοντέλο της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης, που συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας των νέων και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. «Η διττή επαγγελματική εκπαίδευση στοχεύει στο να αποκτήσει η χώρα ειδικευμένο προσωπικό και να συνδεθεί η εκπαίδευση με την άμεση ένταξη στην αγορά εργασίας». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα παρακάτω :

1. Το «MENDI», το πρώτο πιλοτικό έργο Διττής Εκπαίδευσης, του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου (σε συνεργασία με άλλους εταίρους και με τη συγχρηματοδότηση του γερμανικού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας, της DEKRA Akademie και του ΟΑΕΔ), στον τομέα του τουρισμού. «Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, για το γεγονός ότι το 91% των αποφοίτων αυτών έχουν απορροφηθεί από την αγορά εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

2. Μέσω του «VETnet», το Επιμελητήριο ανέλαβε να υλοποιήσει σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) και τον ΟΣΕ, πρόγραμμα διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης (μέχρι στιγμής για τρεις ειδικότητες τεχνικών επαγγελμάτων) και σήμερα εκπαιδεύονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 125 νέοι.

3. Το πιο πρόσφατο, στον τομέα των «Πράσινων Επαγγελμάτων», είναι το πρόγραμμα «GRAEDUCATION», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

4. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο αποφάσισε μάλιστα να συνεχίσει με δική του πρωτοβουλία το πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού. «Το "DUAL HELLAS" πρόκειται να ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2018. Οι άξονες, στους οποίους κινείται το πρόγραμμα είναι δύο: Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», υπογράμμισε ο κ. Μαΐλλης.

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, υπογράμμισε ότι «το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, με οδηγό την ανάγκη για τη στήριξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, υποστηρίζει τα 830 μέλη του στην Ελλάδα και Γερμανία, όπως και το επιχειρείν, και προχωρεί σε πρωτοβουλίες με στόχο την τόνωση των εξαγωγών, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τη βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, καθώς και την παροχή τεχνογνωσίας για τη βελτιστοποίηση του έργου των μελών του».

Ο κ. Κελέμης, αναφέρθηκε, επίσης, στη στρατηγική που χαράσσει το Επιμελητήριο για το 2018 και η οποία κινείται στους τρεις εξής άξονες:

- Στην ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων, με τη συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις της Γερμανίας, με επιχειρηματικές συναντήσεις στις δύο χώρες, με τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών και φυσικά με την ενίσχυση των επενδύσεων και των ελληνικών εξαγωγών,

- Στην ανάπτυξη της σύνδεσης με το Παγκόσμιο Δίκτυο Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων, με εκδηλώσεις, επιχειρηματικές συναντήσεις και αποστολές όπως και με τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά έργα και

- Στην αναβάθμιση, ανάπτυξη και επέκταση του μοντέλου της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, σε συνεργασία με άλλους εταίρους, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη σύνδεση της αγοράς εργασίας με τις ανάγκες της οικονομίας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις πρωτοβουλίες του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στον τομέα του πολιτισμού, όπως είναι η στήριξη της διοργάνωσης της «Dokumenta», τη συμβολή του στην υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του δήμου Αθηναίων και της βαυαρικής κυβέρνησης για τον Εθνικό Κήπο, η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου για τη δημιουργία ενός μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για τις επιχειρήσεις-μέλη του, που όχι μόνο άντεξαν στην εποχή της κρίσης, αλλά και αναπτύχθηκαν, κατακτώντας νέες αγορές.

Υπενθύμισε δε, ότι το Επιμελητήριο διοργάνωσε πέρυσι περισσότερες από 60 εκδηλώσεις και δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν 4.500 ενδιαφερόμενοι, που αναζητούν συνεργασίες με το εξωτερικό και θέλουν να επωφεληθούν από το Παγκόσμιο Δίκτυο Μελών των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων με 140 γραφεία σε 92 χώρες. «Το Επιμελητήριο μας πραγματοποίησε 7 επιχειρηματικές αποστολές από και προς Γερμανία και για πρώτη φορά οργάνωσε ελληνικές επιχειρηματικές αποστολές σε μεγαλουπόλεις της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής με στόχο την προώθηση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στους μεγάλους καταναλωτικούς πληθυσμούς απομακρυσμένων αγορών, όπως και την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα. Στο επίπεδο των Διεθνών Γερμανικών Εκθέσεων που το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο αντιπροσωπεύει πάνω από 60 χρόνια, η ελληνική συμμετοχή το 2017 ξεπέρασε τους 800 εκθέτες, ενώ και φέτος τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων θα είναι ιδιαίτερα δυναμική», τόνισε ο κ. Κελέμης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider