Ακριβαίνουν τα smartphones μετά το πρόστιμο στη Google

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακριβαίνουν τα smartphones μετά το πρόστιμο στη Google

Το πρόστιμο 5 δισ δολ που επιβλήθηκε πρόσφατα στην Google για αθέμιτο ανταγωνισμό ίσως έχει συνέπειες τόσο και στους κατασκευαστές smartphone όσο και στους χρήστες των έξυπνων κινητών.

Ειδικότερα, στον τεχνολογικό κολοσσό επιβλήθηκε πρόστιμο για αθέμιτη χρήση του λειτουργικού συστήματος Android προς την προώθηση των εφαρμογών της εταιρείας έναντι άλλων παρόμοιων εφαρμογών.

Ως αποτέλεσμα του παραπάνω, ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με το μέλλον του λειτουργικού συστήματος.

Ο Pichai έγραψε πως το android δημιούργησε περισσότερες επιλογές, δεν τις μείωσε και πως το οικοσύστημα πρόκειται να διαταραχθεί αν ο τεχνολογικός κολοσσός δεν μπορεί να δημιουργήσει τις δικές του εφαρμογές.

Σύμφωνα με την Pichai, οι κατασκευαστές smartphone δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να εγκαθιστούν τις εφαρμογές της Google, ωστόσο θα επιλέξουν να το κάνουν.

Για την τελευταία απόφαση της ΕΕ, ο Pichai αναφέρει ότι «στέλνει ένα ανησυχητικό σήμα υπέρ των επί πληρωμή εφαρμογών, έναντι εκείνων που ακολουθούν τη λογική της εφαρμογής ανοιχτού κώδικα».

Ακόμη, στέλνει και μια προειδοποίηση προς τους κατασκευαστές smartphone, αλλά και στους χρήστες έξυπνων κινητών. Προς το παρόν, η Google επιτρέπει στους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν δωρεάν τις εφαρμογές της. Αν όμως οι κατασκευαστές επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους εφαρμογές, οπότε και να στρέψουν τους χρήστες προς τον ανταγωνισμό της Google, θα υπάρξει θέμα.

Τα έσοδα από διαφημίσεις Google σε κινητά αποτελούν σήμερα περισσότερο από το 50% των συνολικών εσόδων της εταιρείας σε ψηφιακή διαφήμιση.

Οπότε δεν αποκλείεται η Google να επιλέξει να επιβάλλει δασμούς προκειμένου οι κατασκευαστές να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές της. Κάτι που δεν αποκλείεται να αυξήσει το ίδιο τις τιμές των ίδιων των κινητών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider